I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA
ROMUALDO ČERNECKIO
619 / 730
DIRST: APIE GRIKIUS
Parengė ROMUALDAS ČERNECKIS
2022 – 02 – 19
Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS
TOBULIEMS PUSRYČIAMS – GRIKIAI (I)
Grikiai neturi gliuteno, bet suteikia organizmui energijos. Tai labai maistingas, skanus, energijos suteikiantis produktas, kuriuo galima pakeisti ryžius ar tradicinę avižų košę.
Kodėl sveika valgyto grikių košę
Turi daug kokybiškų, lengvai virškinamų baltymų.
Būtent todėl grikiai lengvai gali pakeisti mėsą. Tyrėjai daro prielaidą, kad maistui gaminti naudojant daug baltymų turinčius grikių miltus, organizme sumažėja plazmos cholesterolio, kūno riebalų ir tulžies akmenų.
Riebalų pakaitalas
Perdirbtuose maisto produktuose riebalus galima pakeisti grikių krakmolu.
Iš grikių lapų išgaunama daug rutino – ši natūrali medžiaga mažina kraujo spaudimą.
Grikių lukštai – hipoalergiški
Grikių lukštai naudojami pagalvių užpildams. Tokios pagalvės yra tikras išsigelbėjimas žmonėms, kurie alergiški plunksnoms, dulkėms ir žiedadulkėms.