I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <643 / 754> BAIGIANTIS ŽIEMAI ATIDŽIAI RINKITĖS DARŽOVES (I) # 2022 – 02 – 23

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

643 / 754

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 02 – 23

Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS

BAIGIANTIS ŽIEMAI ATIDŽIAI RINKITĖS DARŽOVES (I)

Artėjant pavasariui netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?

Po pažaliavusia luobele – toksinas solaninas. Žiemos pabaigoje ir pavasarį iš visų daržovių bene atidžiausiai maistui reikėtų ruošti bulves. Mat bulvei pradėjus dygti ir pažaliavus, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ši koncerogeninė medžiaga gali sukelti vėžį, sutrikdyti skrandžio ir kvėpavimo organų veiklą. Ypač didelė solanino kncentracija susikaupia po pažaliavusia bulvių luobele. Tad tą bulvės vietą reikėtų storiau nulupti arba tokių daržovių visai nesirinkti maistui. Solanino kiekis sumažėja maždaug 40 proc., kai daržovės troškinamos garuose arba apdorojamos verdančiu vandeniu.

Labai svarbu pašalinti pradėjusios dygti bulvės ūglius. Reikėtų ne tik juos nuskabyti, bet ir išpjauti nedidelę dalį bulvės ties ūglio vieta.

Dygstančių morkų kotai taip pat pažaliuoja. Tą vietą būtina nupjauti, o likusi daržovės dalis yra saugi, ją galima drąsiai valgyti. Vis dėlto visų daržovių su dideliais ūgliais maistui vartoti nereikėtų.

Related posts