I. DATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <901> DIRST: PAVASARIO LYGIADIENIS / ŽEMĖS DIENA # 2022 – 03 – 20

I. DATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 901

Paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 03 – 20

Šaltinis: INTERNETO ERDVĖ (VIKIPEDIJA)

DIRST:

PAVASARIO LYGIADIENIS / ŽEMĖS DIENA

Minima: 2022.03.20

PAVASARIO LYGIADIENIS

Pavasario lygiadienis – momentas, kai Saulė, slinkdama ekliptika, atsiduria dangaus pusiaujo ir ekliptikos susikirtimo taškuose.

Apie kovo 20-21 d. visame Žemės rutulyje dienos ir nakties trukmė tampa vienoda. Nuo šios dienos šiauriniame pusrutulyje naktis – trumpesnė už dieną. Pietiniame pusrutulyje atvirkščiai – diena tampa trumpesnė už naktį.

Senovės lietuviai tikėjo, kad lygiadienio rytą išsimaudžius upėje, tekančioje iš rytų, visus metus būsi tyras ir sveikas. Lygiadienio rytą saulė teka tiksliai rytuose. Toks paprotys praustis rytą užfiksuotas ir Velykų šventės metu, todėl tikėtina, kad kažkada Velykos buvo švenčiamos būtent per pavasario lygiadienį.

Dar XIX a. pradžioje pavasario lygiadienio apeigas lietuviai atlikdavo pasirodžius jaunam Mėnuliui. Dar senesniais laikais jaunaties metu būdavo aukojamas ir valgomas gaidys, o pavasario lygiadienio vakarai laikyti šventvakariais.

Dabar lygiadienis visame pasaulyje švenčiamas kovo 20 d. kartu su Tarptautine Žemės diena – astronominiu pavasariu.

Iranėnų šalyse pavasario lygiadienio metu švenčiami Naujieji Metai – Novrūzas.

Pavasario lygiadienio šventimas Vilniuje

ŽEMĖS DIENA

Žemės diena (angl. Earth Day) – diena, kai kismet kovo 20 d. minima Pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose.

Taip pat minima ir balandžio 22 d.

1971 m. Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius John McConnel kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas taip pat tapti Žemės globėjais, o pavasario lygiadienį, kuris skirtingose planetos vietose yra kovo 20-21 d., minėti kaip Pasaulinę Žemės dieną. Atsiliepdama į šį kreipimąsi, tuometinė Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba 1992 m. . Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje.

Related posts