I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <954> DIRST: APIE DIETĄ I – II # 2022 – 03 – 28

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

954

DIRST: APIE DIETĄ I – II

2022 – 03 – 28

ŠALTINIS: 2022 METŲ

KALENDORIUS

JEI NUSPRENDĖTE LAIKYTIS DIETOS 

Nutukimas – globali problema. Medikai vis garsiau skambina pavojaus varpais: vaistų nuo antsvorio nėra, taigi norint jo atsikratyti geriausiai vadovautis senomis geromis nuostatomis: mažiau maisto, daugiau judesio!

Ar tikrai reikalinga dieta. Pagal šiuolaikinius grožio etalonus laikytis dietos tampa net madinga, tačiau pirmiausia reikia žinoti, ar dieta jums tikrai reikalinga. Pradžioje patariama apsiskaičiuoti savo kūno masės indeksą (KMI). Šis indeksas apskaičiuojamas svorį dalijant iš kvadratu pakelto ūgio.

Mažiau nei 18,5: svoris yra per mažas, todėl yra didesnė rizika susirgti tam tikromis ligomis dėl mažo svorio ir mitybos nepakankamumo. Rekomenduojama didesnio kaloringumo dieta, kad pasiektumėte normalų svorį.

18,5 – 24,9: svoris yra normalus. Rekomenduojama sveikai maitintis, būti fiziškai aktyviems, išlaikyti esamą kūno masę.

25 – 29,9: yra antsvorio, dėl to didėja rizika susirgti su antsvoriu susijusiomis ligomis. Labai svarbu stebėti savo svorį, koreguoti mitybą, padidinti fizinį aktyvumą, kad svoris toliau nedidėtų.

Jei jau sergate su antsvoriu susijusiomis ligomis (ateroskleroze, 2 tipo cukriniu diabetu, yra padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje ir pan.), rekomenduojama mažinti kūno masę.

30 – 34,9: I laipsnio nutukimas. Vidutinė rizika susirgti su nutukimu susijusiomis ligomis. Rekomenduojama mažinti svorį: siūloma laikytis dietos, padidinti fizinį aktyvumą, gydytojas gali skirti vaistų nutukimui gydyti.

35 – 39,9: II laipsnio nutukimas. Didelė rizika susirgti su nutukimu susijusiomis ligomis. Rekomenduojama mažinti svorį: siūloma laikytis dietos, padidinti fizinį aktyvumą, gydytojas gali skirti vaistų nutukimui gydyti arba rekomenduoti operaciją.

Daugiau nei 40: III laipsnio nutukimas. Labai didelė rizika sirgti su nutukimu susijusiomis ligomis. Rekomenduojama mažinti svorį: siūloma laikytis dietos, padidinti fizinį aktyvumą, gydytojas gali skirti vaistų nutukimui gydyti arba rekomenduoti operaciją.

Ką reikia žinoti prieš pradedant laikytis dietos. Žmogus, norintis numesti svorio, turėtų sau užsibrėžti tikslus ir jų siekti. Nepatartina mesti svorio staigiai, geriausia – 2-4 kg per mėnesį. Idealiausia, kai gydytojas dietologas sudaro visavertę dietą, atitinkamai ją koreguoja. Bet jei neturite galimybių kreiptis į dietologą, tuomet, sudarydami savo dienos davinį, būtinai atkreipkite dėmesį į sveikos mitybos principus.

(Tęsinys balandį)

Related posts