I. DATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <1370> DIRST: TĖVO DIENA # 2022-06-05

I. DATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1370

DIRST: TĖVO DIENA

Paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS

2022-06-05

Šaltinis: INTERNETO ERDVĖ (VIKIPEDIJA)

Tėvo diena – šventė, kurioje minima tėvystė, panašiai kaip ir per per motinos dieną – motinystė. Šią dieną oficialiai pirmiausiai pradėjo švęsti JAV, kuri ten minima panašiai kaip ir motinos diena.

Tokį judėjimą tėvams pagerbti sukūrė 1910 m. Louisa Dodd. Jos motina mirė gimdydama šeštą vaiką ir tuomet jos tėvas vienas užaugino visus vaikus.

Lietuvoje tėvo diena švenčiama birželio mėnesio pirmą sekmadienį.

Kada ir kaip ji minima pasaulyje?

Bulgarijoje – pirmą birželio sekmadienį.

Turkijoje- trečią birželio sekmadienį.

Brazilijoje – rugpjūčio mėn. antrą sekmadienį.

Australijoje, Naujojoje Zelandijoje – rugsėjo mėn. pirmą sekmadienį.

Austrijoje birželio mėn. antrą sekmadienį. Per ją, panašiai kaip ir per motinos dieną, perkamos gėlės ir smulkios dovanelės. Ši šventė pradėta švęsti nuo 1956 m.

Belgijoje, Italijoje, Portugalijoje, Ispanijoje– kovo 19 d. Italijoje, kaip katalikškoje valstybėje,  tėvo diena (festa del papà) minima per Šv. Juozapą, nes Juozapas Jėzui atstojo tėvą. Vaikai dovanoja tėvui savo darbo smulkias dovaneles, skaito eilėraščius, atlieka mokykloje ar vaikų darželyje išmoktus vaidinimus.

JAV 1924 m. prezidentas Calvin Coolidge rekomendavo tėvo dienos norinčioms valstijoms įsivesti ją. PrezidentasRichard Nixon 1974 m. nurodė ją švęsti birželio mėn. trečią sekmadienį. JAV per tėvo dieną vaikai sveikina tėvus, dalyvauja bendrose išvykose su tėvais, kurios dažnai visam gyvenimui lieka jų atmintyje kaip laimingiausios akimirkos.

Argentinoje, Anglijoje, Kanadoje, Čilėje, Prancūzijoje, Japonijoje, Kolumbijoje, Nyderlanduose, Maltoje – birželio mėn. trečią sekmadienį.

Kinijoje, Taivanerugpjūčio 8 d. Kinų kalboje 8 yra tariamas ba. Taigi 08-08 yra „baba“ kas kinų kalboje tolygu „tėvas“.

Pietų Korėjoje tėvo diena vadinama „vaikų diena“. Tai nacionalinė šventė, suteikianti galimybę tėvams su vaikais parkuose bendrauti ir kartu praleisti laiką.

Liuksemburge – spalio mėn. pirmą sekmadienį. Čia vaikai taip pat įteikia tėvams gėlių ir mažas dovanėles;

Šveicarijoje – tėvo diena neminima, išskyrus Tičino kantoną, kur ji švenčiama kaip ir Italijoje – kovo 19 d.

Tailande ji vadinama Wan Phor ir švenčiama visoje šalyje per karaliaus Bhūmibolo Adulyadedžo gimtadienį, gruodžio 5 – ąją. Tądien pasižymėję tėvai apdovanojami. Pavyzdžiui, 2004 m. buvo apdovanoti 327. Jeigu gruodžio 5 oji pasitaiko sekmadienis, tai tėvo diena perkeliama į sekantį pirmadienį.

Švedijoje tėvo diena (fars dag) švenčiama antrą lapkričio mėn. sekmadienį. 1931 m. ta tradicija atėjo iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir buvo minima taip pat birželio mėn., bet vėliau perkelta į rudenį. Tą pačią dieną tėvas pagerbiamas Estijoje ir kitose Skandinavijos šalyse, išskyrus Daniją,, kur švenčiama birželio 5 d. (Konstitucijos diena).

Vokietijoje nuo1936 m. ji švenčiama Kristaus dangun žengimo diena, 10 dienų prieš sekminių šventę. Dangun žengimo diena minima kaip Jėzaus grįžimo pas savo tėvą diena.

Related posts