I. PRAKTINĖS ŽINIOS # ROMUALDO ČERNECKIO P. <1433> DIRST: BIRŽELIS – DARBAI  DARŽE IR SODE # 2022-06-17

I. PRAKTINĖS ŽINIOS

ROMUALDO ČERNECKIO

1433

DIRST:

BIRŽELIS – DARBAI  DARŽE IR SODE 

 

Temą paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS

Šaltinis: interneto erdvė (manonamai.lt)

2021 – 06 – 17

Būtiniausi darbai sode ir darže birželio mėnesį

(2021 – 06 – 11 kartotinis)

Ką sodinti ir sėti pagal kalendorius

Dauguma sodininkų sodindami bei sėdami atsižvelgia į fenologijos ir mėnulio kalendorius. Fenologijos sėjos kalendorius remiasi besikartojančiais gyvosios ir negyvosios gamtos reiškiniais, panašiomis augimo sąlygomis, kurios vyksta periodiškai.

Pastaruoju remiantis, birželio 5–17 d. (pražydus rugiams) sėjamos ropės,  taip pat krapai ir ridikai (rudens derliui). Tiesa, ridikais jau galėsite mėgautis liepos arba rugpjūčio mėnesiais, svarbu, kad sėjant tarp jų būtų 20 cm tarpai. Šiuo laiku sodinami agurkai ir moliūginės daržovės.

Pražydus erškėčiams, birželio 7–22 d. kitų metų derliui sėjamos rūgštynės, sodinamos paprikos ir pomidorai.

Remiantis mėnulio kalendoriumi, palankios dienos baklažanų, moliūgų, aguročių sodinimui yra birželio 21–24 d., agurkams ir kukurūzams – 10 –11 d., žirniams ir pupelėms 17–20 d., kopūstams ir špragams – 17–20 d., bulvėms – 21–24 d., morkoms ir pastarnokams – 27–28 d., saldiesiems pipirams – 19–20 d., krapams ir kmynams – 10,11,15,16,19, 20 d., ridikėliams – 24, 27–28 d., salotoms ir špinatams – 10,11 d., pomidorams – 19–20 d.

Būtiniausi darbai

Birželio mėnesį atsigavus gamtai pats metas naikinti piktžoles, ypač beįsikuriančias ant komposto krūvų, kol jos nesubrandino sėklų. Be to, atidžiau reikia stebėti vietas, kuriose ima augti dilgėlės,  usnys, dirvinės našlaitės. Šakniavaisių pasėlius purenti pradėkite nuo 3–5 cm gylio, vėliau iki 12–14 cm. Tai pagerins dirvožemio oro apykaitą ir augalų mitybos sąlygas.

Daug nervų sugadina ir kiti kenkėjai, bet atminkite auksinę taisyklę – esant aukštesnei kaip 25 laipsnių temperatūrai, jokių cheminių preparatų naudoti negalima.

Derėtų nepamiršti purenti ir mulčiuoti dirvą. Kadangi šiuo metu pjaunama veja, nebūtina pirkti mėšlo ar durpių, dirvos paviršių galite padengti ir pačių nupjauta veja.

Orui vis labiau šiltėjant svarbu daugiau dėmesio skirti ir daržovėms, kurios yra jūsų šiltnamyje. Jį būtina nuolat vėdinti, esant pastoviai aukštai temperatūrai, galite pašlakstyti kreidos ar kalkių skiediniu. Daugiausiai jame auginamus pomidorus ir agurkus reikia tręšti, tam pravers 0,3 proc. azoto trašų tirpalai. Tačiau nepersistenkite, nes kitaip daržovės taps neatsparios ligoms.

Agurkai turi būti reguliariai laistomi ir laikomi ne žemesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje dieną, ir ne žemesnėje nei 16 laipsnių naktį. Tačiau svarbu atminti, jog agurkai nemėgsta šalto vandens. Taip pat ir paprikos, baklažanai.

Lengviausiai auginami prieskoniniai augalai, kaip melisos, gelsvės, peletrūnai, nereikalauja daug dėmesio, tačiau birželio mėnesį neseniai pasodintų augalų dar neskabykite.

Ne vienas sode augina vynuoges, kriaušes ar obuolius. Birželio antroje pusėje apribokite vaismedžių aukštį. Taip pat patikrinkite perskiepytus vaismedžius – įskiepis jau turi būti prigijęs. Svarbu, kad jiems augti būtų sukurtos palankios sąlygos.

Auginantiems vynuoges derėtų žinoti, kad reikia palikti tik penkis lapus, bežiedžius ūglius galite apskritai pašalinti. Kriaušes reikėtų kuo daugiau laistyti, jei vyrauja karštas ir sausas oras, svarbu, kad vanduo pasiektų vaismedžio šaknis, tad šalimais medžio su kastuvu galite padaryti tarpus.

Related posts