I. KULTŪRA, TRADICIJOS # ROMUALDO ČERNECKIO P. <1468> DIRST: TRUMPIAUSIOS NAKTIES BURTAI # 2022-06-24

I. KULTŪRA, TRADICIJOS

ROMUALDO ČERNECKIO

1468

DIRST: TRUMPIAUSIOS NAKTIES BURTAI

2022 – 06 – 24

ŠALTINIS:

2022 METŲ KALENDORIUS

* Šiuo metu moterys nuo seno rinkdavo įvairiausias gydančias žoleles, nes tikima, kad šios dienos vakarą surinktos žolelės įgyja ypatingų gydymo galių.

* Šią naktį garbinama saulė, ant aukštų kalvų deginami laužai. Manoma, kad kuo toliau apšvies laukus, tuo didesnis bus rudens derlius.

* Joninių išvakarėse arba ankstų Joninių rytą, prieš saulei patekant, ligoniai eidavo į upes ar ežerus maudytis, tikėdamiesi pasveikti, apsisaugoti nuo ligų, sustiprinti sveikatą.

* Netekėjusios merginos šį vakarą apsivilkdavo baltais lino drabužiais ir dainuodamos eidavo į pievas pinti vainikų. Vidurnaktį į upę ar ežerą paleisdavo po du vainikus. Manoma, kad jei vainikai išsiskirs – mergina išsiskirs su savo mylimuoju, jei susiglaus – ištekės už jo.

* Burtasi ir iš žolynų. Merginos skaičiuodavo ramunės žiedlapius, žiedus puokštėje (jei porinis skaičius – susiras porą, jei neporinis – dar ne).

* Jaunimas Joninių naktį šokinėdavo per laužą. Manoma, kad jei mergina ir vaikinas kartu peršoka laužą susikibę rankomis, jie šiemet susituoks.

* Vidurnaktį visi eina ieškoti pražystančio paparčio žiedo. Manoma, kad radęs paparčio žiedą žmogus tampa aiškiaregiu.

Related posts