I. DATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <1566> DIRST: SEPTYNI BROLIAI MIEGANTYS # 2022-07-10

I. DATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1566

DIRST: SEPTYNI BROLIAI MIEGANTYS

Paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS

2022-07-10

Šaltinis: INTERNETO ERDVĖ (VIKIPEDIJA)

Septyni broliai miegantys – liepos 10 – ąją Lietuvoje nuo seno žinoma diena, pagal kurią vyresniosios kartos atstovai sprendžia, kokie orai dar laukia likusią vasaros pusę.

Senovėje buvo tikima, kad, jei šią dieną be perstojo lyja, tai lietus lis ir dar septynias dienas, o gal net ir septynias savaites. Pastarosios taip pat vadinamos Septyniais broliais miegančiais arba „myžniais“. Jei šią dieną iš viso nelyja, irgi nėra gerai, nes tai pranašauja sausros grėsmę. Manyta, kad tokiu atveju derlius bus mažas.

Liaudyje manoma, kad jei tą dieną lyja – lis septynias dienas ar net septynias savaites. Jei oras gražus – toks ir išliks. O jei pradedant Septynių brolių miegančiųjų diena lyja savaitę– lis ir kitas septynias savaites.

Etnologų teigimu, Septynių brolių miegančiųjų dienos pavadinimas kilęs iš legendos apie septynis brolius – tikėjimo kankinius, stačiusius šventovę Kijeve, o paskui užmigusius ir miegančius iki šiol. Tikėta, kad tie broliai turėję septynias Kristaus žymes ir galią nulemti vasaros orus.

Maždaug 161–180 m. septyni broliai kartu su savo motina buvo nukankinti už Kristaus tikėjimo išpažinimą.

Liepos 10 d. rytmetį danguje trumpam pasirodo Sietynas, sudarytas iš septynių žvaigždžių.

Related posts