I. VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # WWW.DIRST.LT P.<1993> DIRST: DĖL MELSVABAKTERIŲ VIEVIO EŽERE # 2022-08-12

I. VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

1993

DIRST: DĖL MELSVABAKTERIŲ VIEVIO EŽERE

2022-08-12

Informacijos šaltinis: 

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

Vievio ežere išplito melsvabakterių – rekomenduojama ežere nesimaudyti

2022-08-11

Paviršiuje plūduriuojančios dumblių sankaupos, putotas, nemalonaus kvapo melsvai žalios spalvos vanduo – tokį vaizdą žmonės įpratę vadinti vandens „žydėjimu“. Vanduo pradeda „žydėti“ dėl intensyvaus melsvabakterių dauginimosi, kurį specialistų manymu labai paspartina žmogaus veikla (žemės ūkis, fosfatai iš buitinės chemijos, nepilnai išvalytos buitinės nuotekos ir pan.) ir šiltėjantis klimatas.

Vievio ežere rugpjūčio 4 d. iš miesto maudyklos vietoje buvo paimti ežero vandens mėginiai dėl melsvabakterių taršos. Atlikus tyrimus nustatytasmelsvadumblių kiekis –42 338,63 ląstelių/ml. Atsižvelgiant į Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimus ir esant daugiau nei 20 000 ląstelių/ml rekomenduojama nesimaudyti vandens telkinyje, o esant didesniamį nei 100 000 ląstelių/ml – uždrausti maudytis, tol, kol išnyks grėsmė sveikatai.

Vandens „žydėjimas“ ne tiktai yra nemalonus akims ar nosims. Medikai perspėja, kad tokiame vandenyje esantys melsvabakterių gaminami toksiniai junginiai gali sukelti alergines reakcijas, kvėpavimo takų sudirgimą, nervų sistemos veiklos sutrikdymą, virškinamojo trakto sutrikimus, infekcines ligas. Toksinai vandenyje po „žydėjimo“ gali išlikti iki dviejų savaičių, o kartais ir ilgiau, todėl maudantis tokiame vandenyje taip pat galimi stiprūs apsinuodijimai ar sveikatos sutrikimai.

Lietuvoje „žydinčių“ vandens telkinių registravimui yra sukurtas interaktyvus žemėlapis, kuriame galima ne tik pamatyti „žydinčius“ vandens telkinius, bet ir patiems aktyviai dalyvauti nurodant naujus telkinius.

https://gpf.maps.arcgis.com/apps/View/index.html?appid=297d0c6b02b14719868e9d6d6b885327

Elektrėnų savivaldybės administracijos informacija

Related posts