I. LIETUVOJE # WWW.DIRST.LT P.<2078> YPAČ AKTUALU! # 2022-09-03

I. LIETUVOJE

2078

YPAČ AKTUALU!

Informacijos šaltinis: interneto erdvė

Portale paskelbta: 2022-09-03

Aktuali šaltinių informacinė medžiaga: 

!!!

AR GERTI VANDENĮ IŠ ČIAUPO

Daugiau nei milijardas pasaulio gyventojų neturi prieigos prie gėlo vandens, o net 2,7 mlrd. žmonių jo trūksta bent vieną mėnesį per metus.

Lietuvoje 100 proc. geriamojo vandens yra išgaunama iš požeminio vandens gręžinių – tokių šalyje yra net 280. Šiuo aspektu išsiskiriame ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Nors požeminį vandenį naudoja ir kitos Europos valstybės, tačiau Lietuvai neprilygsta nė iš tolo. Pavyzdžiui, Prancūzija, Švedija, Didžioji Britanija bei Norvegija savo reikmėms naudoja vos 40 proc. požeminio vandens. Taip pat puikiai kaip Lietuva požeminiu vandeniu apsirūpinusi yra tik Danija.

Viešai tiekiamą vandenį Lietuvoje vartoja apie 82 proc. gyventojų. Kita dalis geriamuoju vandeniu apsirūpina individualiai iš privačių gręžinių ar šachtinių šulinių.

Anot specialistų, daugeliu atvejų gerti vandenį Lietuvoje galima tiesiai iš čiaupo, tačiau šitaip malšinti troškulį vandeniu  gali būti saugu ne visada ir ne visose vietovėse. Mat ,atskirais atvejais jame nustatomi padidėję cheminių (toksinių) elementų rodikliai: fluoridų, boro (šiaurės vakarinėje Lietuvos dalyje), arseno (Vilkaviškio r. sav., Raseinių r. sav., Kauno r. sav., Šilalės r. sav. ir kt.), geležies, mangano, amonio bei kitų.

Related posts