I. DATA # ROMUALDO ČERNECKIO P.<1935> DIRST: PANEVĖŽIO DIENA # 2022-09-07

I. DATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1935

DIRST: PANEVĖŽIO DIENA

2022-09-07

Šaltinis: INTERNETO ERDVĖ (VIKIPEDIJA)

Minima: 2022.09.07

Rugsėjo 7-ąją minima Panevėžio miesto diena. Ši diena laikoma Panevėžio miesto įkūrimo diena. Seniausias iš dabar žinomų dokumentų, kuriame kalbame apie Panevėžį, yra Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Aleksandro 1503 metų rugsėjo 7 dienos raštas. Juo didysis kunigaikštis dovanojo žemę tarp Lėvens ir Nevėžio upių Ramygalos klebonui su sąlyga, kad šioje teritorijoje būtų pastatyta bažnyčia, kuri kovotų su krašte dar labai gaja pagonybe. Dovanotoje žemėje dešiniajame Nevėžio krante buvo pastatyta medinė bažnyčia ir klebonija. Priešais bažnyčią buvo turgaus aikštė, joje stovėjo karčiama ir aludė (bravoras) su pirtimi. Šiai gyvenvietei prigijo Senojo Panevėžio vardas.

1994 metais Panevėžio miesto taryba vienbalsiai nusprendė rugsėjo 7-ąją paskelbti Panevėžio miesto diena ir ją kasmet minėti. Tą dieną ant Savivaldybės pastato, prie valstybinės valdžios ar valdymo institucijų, įmonių, įstaigų ir organizacijų pastatų, gyvenamųjų namų iškelti Lietuvos valstybinę ir Panevėžio miesto vėliavas.

Panevėžys turi daug gražių švenčių, bet įspūdingiausia – miesto gimtadienis. Kasmet miestas ir jo gyventojai gimsta iš naujo. Gimtadienio šventė – neribotos miestelėnų fantazijos, muzikos ir spalvų šėlsmas. Tądien gali nusikelti į skirtingus istorijos tarpsnius, išbandyti senuosius amatus, gėrėtis reginiais ir pats tapti jų dalimi.

Panevėžio dienai skirtų sveikinimo atvirukų autorinės teisės priklauso Panevėžio savivaldybei

Related posts