I. DATA # ROMUALDO ČERNECKIO P.<1991> DIRST: TARPTAUTINĖ DEMOKRATIJOS DIENA # 2022-09-15

I. DATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1991

DIRST: TARPTAUTINĖ DEMOKRATIJOS DIENA

2022-09-15

Šaltinis: INTERNETO ERDVĖ 

Minima: 2022.09.15

Rugsėjo 15-ąją minima Tarptautinė demokratijos diena. Šios dienos tikslas – informuoti visuomenę apie pagrindines demokratines vertybes ir demokratijos būklę pasaulyje, skatinti dialogą ir toleranciją.

Demokratija (iš graikų kalbos: valdanti liaudis) – tai valstybės valdymo forma, kai visi piliečiai turi teisę dalyvauti šalies valdyme. Demokratija plačiąja prasme – žmogaus laisvė išsakyti savo nuomonę.

2009 m. liepos mėnesį Lietuva tapo Demokratijų bendrijos Steigiamosios grupės nare. Ši bendrija skatina valstybes nares stiprinti nacionalines programas, skirtas demokratijai skleisti ir įtvirtinti, pasitelkiant sustiprintą dvišalį, regioninį ir tarptautinį bendradarbiavimą, atsižvelgiant į inovacijas ir geriausią praktiką.

Demokratijų bendrija primena, kad demokratija yra visuotinė vertybė, pagrįsta laisvai reiškiama žmonių valia pasirinkti politines, ekonomines, socialines ir kultūrines sistemas bei visaverčiu dalyvavimu visose gyvenimo srityse. Demokratija, taika ir saugumas, vystymasis ir žmogaus teisės yra tarpusavyje susiję dalykai, kurie vienas kitą stiprina.

Anot Demokratijos bendrijos, būtina, kad pilietinės visuomenės organizacijos veiktų atsakingai ir Tarptautinės demokratijos dieną keltų įvairioms piliečių grupėms, įskaitant marginalizuotus ir skurstančius žmones, rūpimus klausimus.

Related posts