I. PRAKTINĖS ŽINIOS # ROMUALDO ČERNECKIO P.<2185> DIRST: APIE TINKAMĄ KOMPOSTAVIMĄ # 2022-10-12

I. PRAKTINĖS ŽINIOS

ROMUALDO ČERNECKIO

2185

DIRST: APIE TINKAMĄ KOMPOSTAVIMĄ

2022-10-12

ŠALTINIS: 2022 METŲ KALENDORIUS

Kaip tinkamai kompostuoti: kur statyti dėžę ir ką į ją krauti

Ruduo – pats geriausias laikas pradėti kompostuoti. Kompostas yra labai naudingas, gausus mineralinių medžiagų, todėl jį panaudoję gėlyne, sodo ir daržo darbuose sulauksite gausaus derliaus, be to, tinkamai pasirūpinsite sodo ir daržo atliekomis.

Nuo ko pradėti. Pirmiausia reikalinga dėžė, kur kompostuosite. Taigi turite įsigyti ar patys ją pasigaminti. Kai jau turite komposto dėžę, reikia rasti gerą vietą. Ta vieta neturėtų būti visiškai saulėta, todėl rinktis patariama su daliniu šešėliu, kad saulė nekaitintų ir nedžiovintų komposto. Taip pat komposto dėžę geriau laikyti toliau nuo paradinės ir poilsio zonų, nes grožio ji nesuteikia. Geriausia turėti tris mažas arba vieną dvi dideles komposto dėžes. Rinktis reikėtų atsižvelgiant į sklypo dydį ir jame augančio sodo, daržo augalus bei kiek turėsite žaliavos kompostui. Komposto dėžė turėtų būti kiek pakelta nuo žemės, kad kompostas geriau kvėpuotų ir vėdintųsi.

Didžiausios komposto ruošimo klaidos. Svarbu į komposto dėžę nemesti žuvies, mėsos ir pieno atliekų, nes galima prisišaukti daugiau kenkėjų ir graužikų, o ir sulaukti nemalonaus kvapo. Kompostas turėtų būti drėgnas, tad nereikėtų jo aklinai uždaryti. Reikia palikti kiek pravertą ar padaryti skyles, kad patektų krituliai.

Related posts