I. DATA # ROMUALDO ČERNECKIO P.<2235> DIRST: KRIVIO DIENA # 2022-10-19

 I. DATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

2235

DIRST: KRIVIO DIENA

2022-10-19

Šaltinis: INTERNETO ERDVĖ (VIKIPEDIJA)

##

Krivis senovės baltų vyriausias žynys, prižiūrėjęs šventąją ugnį, vadovavęs religinėms apeigoms, laidotuvėms. Pasak kronininkų, jis gyveno Romuvoje (Nadruva), jo klausė visos baltų tautos. Dalis gyventojų vadinę žynį kriviu, kiti – krivaičiu. Krivį mini Matas Pretorijus (XVII a.). Kai kurių istorikų manymu, krivis– kronikininkų pramanytas, Krivis tesąs konkretaus žmogaus vardas, kiti laiko jį bendruomenės pareigūnu, turėjusiu teisę šaukti susirinkimą (kruvūlę).

Skulptūrų grupėje „Dvasios darbininkai“, Laisvės paminklas Rygoje, , vaizduoja senovės Latvijos krivį, kuris rankoje laiko krivūlę. Greta sėdi šiuolaikiniai rašytojas ir mokslininkas.

Kronikininkų minimi baltų kriviai: Protenis, Lizdeika.

Prutenis, Brutenis – legendinis prūsų valdovo Videvučio brolis, krivių krivaitis, esą gyvenęs VI a.

Minimas XV-XVI a. vokiečių autorių Erazmo Stelos, Simono Grunau, Luko Davido.

 Pasakojama, kad Prutenis drauge su broliu pastatydinę Honedos,Peilpeilo, Nangasto, Vustopo (Wustopp) ir Galonso (Gallons) pilis. Padavimai Pruteniui priskiria Romovės įkūrimą, svarbiausiųjų dievų – Patulo, Patrimpo, Perkūno – kulto įvedimą.

Kaip minima vienoje padavimo versijoje, Balgos žmonės Prutenį išrinkę savo vyresniuoju, bet šis pasišventęs tarnauti dievams. Tuomet balgiečiai savo vadu išsirinkę Videvutį, o Prutenis tapęs vyriausiuoju šventiku ir teisėju. Būtent iš Prutenio vardo padavime kildinamas šalies pavadinimas – Prutenia. Prutenio įsakymu galingiausiame girios ąžuole buvusios išskobtos 3 nišos su 3 vyriausiųjų dievų atvaizdais.

Lizdeika – istorinio rašytinio padavimo apie Vilniaus miesto įkūrimą veikėjas – krivis, išaiškinęs didžiajam kunigaikščiuiGediminui sapną apie Geležinį vilką.

Lizdeika minimas Lietuvos metraščiuose (XVI a.). Išsamesnę legendą apie Lizdeiką pateikia Motiejus Strijkovskis (1582 m.). Anot legendos, Lizdeiką mažą erelio lizde radęs tariamasis Gedimino tėvas Vytenis ir išauginęs kaip savo sūnų. Lizdeika ir Gediminas turi bruožų, primenančių kitų indoeuropiečių tautų padavimų apie miesto įkūrimą herojus (pvz., Romos įkūrėjus Romulą ir Remą). LDK didikų Radvilų genealogijoje Lizdeika laikomas jų giminės pradininku. Lizdeika galėjo būti ir istorinis asmuo – didžiojo kunigaikščio Traidenio brolio Sirpučio palikuonis.

Manant, kad Lizdeika gyvenęs Kernavėje, jo garbei pavadintas vienas iš piliakalnių –Lizdeikos kalnas, o jo gražiausios vaidilutės Pajautos garbei– Pajautos slėnis.

Related posts