I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO / WWW.DIRST.LT P.<5588> DIRST: NAMŲ DULKIŲ ERKĖS II # 2022-11-12

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

5588

DIRST: NAMŲ DULKIŲ ERKĖS II

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2022-11-12

Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS

II

Pagrindinės alerginės dulkių poveikio kaltininkės yra nuolatinės namų gyventojos – dulkių erkės. Tai mažučiai voragyviai, jie tokie maži, kad net neįtariame, jog jie gyvena mūsų namuose.

Pastebėta XIX amžiuje. 1964 m. olandų mokslininkų grupė bronchine astma sergančių ligonių būklės pablogėjimą, ypač pastebimą rudenį ir pavasarį, susiejo su mikroskopinėmis erkėmis. Surinkus dulkes nuo ligonių buto grindų buvo aptikta jose gausybė mikroskopinių erkių. Visos jos buvo vienos genties. Pagrindinis jų maistas – suragėjęs paviršinis žmogaus odos sluoksnis, gausiai nusilupantis ir liekantis patalynėje.

Nėra tik Arktyje. Šios erkės labai jautrios temperatūros svyravimui ir veisiasi tik palankiomis sąlygomis. Optimali temperatūra erkėms gyvuoti yra 25⁰ C, todėl jų randama daugelyje šalies rajonų, išskyrus arktines zonas. Optimali santykinė oro drėgmė – 70-75 proc. Esant mažesnei nei 60 proc. santykinei drėgmei erkės žūva.

Pagrindinė jų buveinė – patalynė. Šios erkutės dauginasi rudenį: rugsėjo-spalio mėnesiais. Pagrindinė jų buveinė  patalynė, todėl šie gyviai dar vadinami patalynės erkėmis.

##

##

Related posts