I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA # R.Č./DIRST.LT P.<6347> D.: APIE KALĮ II # 2023-01-31

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

6347

D.: APIE KALĮ II

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2023-01-31

Šaltinis: 2023 METŲ KALENDORIUS

##

KAI TRŪKSTA KALIO II

Labai svarbi kalio pusiausvyra tarp ląstelių vidaus ir išorės. Jai sutrikus, sutrinka įvairūs procesai, vykstantys ląstelėje.

Minimalus kalio poreikis per dieną yra 1,6-2,0 g. Su maistu gaunamas kalio kiekis labai priklauso nuo mitybos bei amžiaus. 15-20 metų žmonės jo suvartoja per 3,4 g, miestiečiai ir pagyvenę žmonės – 2,5 g ir mažiau.

Rekomenduojama kalio koncentracija serume suaugusiems yra 3,6-5,0 mmol/l, vaikams – 3,2-5,4 mmol/l.

Pagrindinis kalio šaltinis – švieži ir džiovinti vaisiai, šviežios daržovės, pienas, mėsa. Maiste yra kalio fosfato, citrato ir acetato. Daugiausia kalio yra džiovintose figose, jūros dumbliuose. Taip pat nemažai jo turi džiovinti vaisiai (datulės, slyvos), riešutai, avokadai, grūdų sėlenos, kviečių daigai, pupelės.

Dažniausiai su maistu gaunamo kalio nepakanka, ypač žmonėms, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis (arterine hipertenzija, lėtiniu širdies nepakankamumu), cukriniu diabetu, vyresnio amžiaus žmonėms, nes jiems kalio paros dozė rekomenduojama didesnė, nei galima suvartoti su maistu.

(Vasarį b. d.)

##

##

Related posts