I. LIETUVOJE # R.Č./DIRST.LT P.<6413> D.: TAI AKTUALU! # 2023-02-06

I. LIETUVOJE

ROMUALDO ČERNECKIO

 

6413

D.: TAI AKTUALU!

Informacijos šaltinis: interneto erdvė

Portale paskelbta: 2023-02-06

Svarbi šaltinių informacinė medžiaga: 

!!!

KOMPENSACIJOS 2023:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija:

2022 m. vidutiniškai per mėnesį būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijas gavo apie 153,6 tūkst. asmenų, tai yra 5,5 proc. visų šalies gyventojų. Bendras (unikalus) gavėjų skaičius per šį laikotarpį sudarė apie 367,8 tūkst. asmenų arba 13,2 proc. visų šalies gyventojų. Šia parama pasinaudojo 17 proc. visų šalies namų ūkių.

2022 m., palyginus su 2021 m., vidutiniškai gavėjų skaičius per mėnesį išaugo apie 53 proc., o išlaidos kompensacijoms teikti išaugo daugiau kaip tris kartus – nuo beveik 20 mln. eurų iki beveik 73 mln. eurų.

##

Kokius dokumentus reikia pateikti?

Įprastai, kreipiantis dėl kompensacijos, žmonės turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, prašymą piniginei socialinei paramai gauti ir pažymą apie gaunamas pajamas (pvz., apie darbo užmokestį, individualios veiklos ir kt. pajamas). Pažymų apie gaunamas, pavyzdžiui, socialines išmokas, pensijas teikti nereikia, nes ši informacija gaunama iš informacinių sistemų.

##

Geriamojo vandens išlaidų kompensacija

Kompensaciją už geriamąjį vandenį galima gauti, kai geriamojo vandens išlaidos viršija 2 proc. asmens ar šeimos pajamų. Pavyzdžiui, vienas gyvenantis asmuo, kurio pajamos per mėnesį yra 575 eurai (vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą), už geriamąjį vandenį mokėti turėtų ne daugiau kaip 11,5 euro ( 575 eurai x 0,02), o likusi suma turėtų būti kompensuojama.

##

Kompensacija už karštą vandenį

Kompensaciją už karštą vandenį galima gauti, kai išlaidos karštam vandeniui ir jo paruošimui viršija 5 proc. asmens ar šeimos pajamų. Pavyzdžiui, vienas gyvenantis asmuo, kurio pajamos per mėnesį 575 eurai (vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą), būtų kompensuojamos karšto vandens išlaidos, viršijančios 28,75 euro ( 575 Eur x 0,05). Kompensacijai už karštą vandenį apskaičiuoti taikomas karšto vandens normatyvas: 1,5 m³ pirmam šeimos nariui arba vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį. 1 m³ antram šeimos nariui per mėnesį. 0,5 m³ trečiam ir kiekvienam paskesniam šeimos nariui per mėnesį.

##

Kur kreiptis dėl kompensacijų skyrimo?

Į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, taip pat elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) spis.lt.

##

##

Related posts