I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA # D.: JEI NORITE PO ŽIEMOS ATSIGAUTI III # RED.P.<6893> 2023-03-24

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

6893

D.: JEI NORITE PO ŽIEMOS ATSIGAUTI III

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2023-03-24

Šaltinis: 2023 METŲ KALENDORIUS

##

NORITE ATSIGAUTI PO ŽIEMOS – VALGYKITE MEDŽIŲ PUMPURUS IR PIKTŽOLES

III

Patys žaliausi augalai turi daugiausiai vitamino C. Jo augaluose ankstyvą pavasarį yra gerokai daugiau nei kitais metų laikais – vasarą ar rudenį jau būna kiek kitokia medžiagų sudėtis.

Neskubėkite pievoje apeiti ką tik prasikalusių piktžolių: dilgėlių, garšvų ar pienių. Jaunos dilgėlės turi daug folio rūgšties, vitaminų, karotinoidų, todėl jas galima valgyti be baimės. Jei kraujas linkęs krešėti, rudenį reikėtų atsargiai vartoti dilgėles, o šiuo metu ypač naudinga jų prisiskinti bei įmaišyti į salotas ar kitus patiekalus.

Jaunos dilgėlės veikia kaip diuretikas, valo kraują, skatina šlapimo susidarymą ir jo išsiskyrimą. Be to, dilgėlės skatina kaulinio audinio regeneraciją. Prisiskynę dilgėlių, pirmiausia jas nuplikykite karštu vandeniu, tada supjaustykite ir maišykite su kitais pavasario augalais: kiaulpienių lapais, žliūgėmis, garšvomis, serbentų lapais. Limfinę sistemą patikimai valo kiaulpienių lapai.

Nereikia tik rinkti vėdryninių augalų, turinčių skiautėtus ar suskaldytus lapus ir kekėse išsidėsčiusius žiedus. Daugelis rūšių turi nuodingų medžiagų – alkaloidų bei gliukozidų.

Prieš vartojant būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

##

##

Related posts