I. ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # D.: PASITARIME – APIE NARKOTIKŲ VARTOJIMĄ MOKYKLOSE # RED.P.<7301> 2023-05-09

I. ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

7301

D.: PASITARIME – APIE NARKOTIKŲ VARTOJIMĄ MOKYKLOSE

Portale paskelbta: 2023-05-09

Informacijos šaltinis:

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

Elektrėnų savivaldybėje įvyko pasitarimas dėl narkotinių medžiagų vartojimo mokyklose

2023-05-05

Elektrėnų savivaldybėje gegužės 3 dieną buvo organizuotas pasitarimas dėl narkotinių medžiagų prevencijos ugdymo įstaigose. Pasitarime dalyvavo Elektrėnų savivaldybės administracijos, ugdymo įstaigų, visuomenės sveikatos biuro, Socialinių paslaugų centro, Policijos komisariato atstovai.

Mokyklose rasta narkotikų pėdsakų

Visuomenėje dažnai vyrauja klaidinga nuomonė, kad mažesnėse savivaldybėse narkotikų vartojimo problema neegzistuoja. Išties draudžiamų medžiagų vartojimas užfiksuojamas visos šalies mastu, nepriklausomai nuo miesto ar kaimo dydžio.

Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras atliko narkotinių medžiagų tyrimą 5 ugdymo įstaigose: „Versmės“ gimnazijoje, Elektrėnų „Ąžuolyno“ progimnazijoje, Vievio gimnazijoje, Kietaviškių progimnazijoje ir Semeliškių gimnazijoje. Visose ugdymo įstaigose tyrimo metu mėginiai buvo imti vietose, kur dažniausiai lankosi mokiniai (vaikinų ir merginų tualetų rankenos, palangės ir šviesos jungikliai, koridoriaus turėklai ir palangės, kitos vietos).

Tyrimas buvo atliekamas naudojant vienkartinius narkotinių medžiagų aptikimo testus „iDenta“ (Izraelis). Šis testas tiria medžiagas ir pėdsakus ant bet kokių įtariamų paviršių ir identifikuoja 21 narkotiką (rudas heroinas, amfetaminai, ekstazė ir naujos kartos narkotikai, kurie parduodami kaip vonios druska, augalinis maistas arba pažangūs chemikalai).

Iš viso buvo atlikta 50 testų, po 10 kiekvienoje įstaigoje. Visose 5 tyrime dalyvavusiose mokyklose aptikta sintetinių medžiagų – kokaino / kreko pėdsakų.

Ankstyva prevencija

Specialistai teigia, kad jauni žmonės narkotines medžiagas pradeda vartoti dėl įvairių priežasčių. Viena jų – užimtumo stoka, tačiau nutinka ir priešingai – narkotikus išbando prie bendraamžių norintys pritapti, pavyzdingai besimokantys, aktyvūs moksleiviai. Priklausomybė gali kilti ir dėl pomėgio kompiuteriniams žaidimams: naktimis žaidžiantys vaikai organizmą stimuliuoja narkotikais.

Būtina tėvams sunerimti ir stebėti, ar vaikas negarina, nerūko ar kitais būdais nevartoja draudžiamų medžiagų. Pastebima, kad patiems tėvams trūksta žinių, kaip elgtis tokiose situacijose. Privalome domėtis psichoaktyviųjų medžiagų poveikiu, kokią nepataisomą žalą medžiagos daro vaiko organizmui. Kaip sunku bebūtų, tėvai turi daugiau kalbėtis su vaikais apie tai, bendradarbiauti su mokyklomis ir kartu ieškoti priemonių, sustabdančių vaikų eksperimentavimą su narkotinėmis medžiagomis ar įnikimą į jų vartojimą.

Ne tik tėvams, bet ir pedagogams svarbu pastebėti augančio žmogaus elgesio pokyčius: nuotaikų svyravimą, prastėjančius mokslo rezultatus, mokyklos nelankymą ir kt. Paveikti vaiko elgesį rekomenduojama ne per bausmes, o supažindinant vaikus, kaip psichotropinės medžiagos niokoja žmonių organizmus ir gyvenimus, nustatant šeimoje ir mokykloje taisykles, atvirai apie tai kalbėtis, o neradus sutarimo, kreiptis pagalbos į specialistus. Dažna klaida, kurią daro tėvai – vengia kreiptis pagalbos. Tikisi, kad viską sugebės įveikti patys, o problemos tik gilėja. Jei vaikai pradeda vartoti narkotines medžiagas ankstyvame amžiuje, labiau tikėtina, kad jie ir toliau vartos.

Bendradarbiavimo svarba

Pasitarime įvairių įstaigų atstovai nusprendė intensyviau kalbėtis su mokyklos bendruomene apie narkotinių medžiagų vartojimą ugdymo įstaigose, ieškoti paveikesnių priemonių ir rengti bendrą rekomendacijų priemonių planą, organizuoti tėvams ir vaikams pristatymus apie psichotropinių medžiagų paplitimą ir žalą, ieškoti ir siūlyti konkrečias priemones, siekiant apsaugoti asmenis nuo narkotinių medžiagų vartojimo. Artimiausiu metu planuojama parengti ir per elektroninius „Tamo“ dienynus išplatinti moksleivių tėvams daugiau informacijos, susijusios su šia problema.

Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ugdymo įstaigose mokiniams organizuoja praktinius, prevencinius užsiėmimus „Elektroninė cigaretė – MITAI ir FAKTAI“, taip pat gegužės 9 d. kai kuriose mokyklose organizuoja lektoriaus Dariaus Joneikio paskaitų ciklą psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tema.

Birželio 8 d. 17.30 val. Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos salėje vyks konferencija „Elektroninių cigarečių ir kitų psichoaktyvių medžiagų paplitimas tarp jaunimo: ką turi žinoti tėvai?“. Pranešimus skaitys lektorius Darius Joneikis, priklausomybių konsultantas Maksim Kostiučenko, psichologė Vida Grašiuvienė bei policijos atstovai.

Kviečiame tėvelius atkreipti dėmesį į šią problemą, patiems intensyviau domėtis vaikų gyvenimu, psichiką veikiančiomis medžiagomis, dalyvauti mokyklų ir kitų institucijų organizuojamose veiklose, siūlyti galimas paveikias priemones mokykloms ir Elektrėnų savivaldybės administracijai el. p. administracija@elektrenai.lt.

Elektrėnų savivaldybės administracija  

Related posts