Portalas www.dirst.lt: pirmajame konkurse blynas neprisvilo

 Romualdas Černeckis

Portalas www.dirst.lt: pirmajame konkurse blynas neprisvilo

Elektrėnų savivaldybės žmonių bendrija „Spindulys“ (ESŽB, vad. Marija Kazbarienė) nuosekliai ugdo savo narių polinkį kurti. Žinodama, jog neįgalieji domisi mandalomis, ESŽB surengė jiems konkursą „Kūrybinis spalvinimas“.

Pasibaigus konkursui, išsiaiškino nugalėtoją

Visą birželį 10 „Spindulio“ narių, iš „Didžiosios mandalų knygos“ pasirinkę pavyzdžių, spalvojo piešinius. Konkursui jie pristatė 22 darbelius.

Tinklalapis www.dirst.lt buvo moralinis bei informacinis šios kūrybinės ugdymo priemonės neįgaliesiems rėmėjas. Beje, šiuo atveju tai nesusiję su piniginiais reikalais – juk ne viskas bizniu klota…

Birželio 28 d. „Spindulio“ susiėjime kiekvienas spalvinusysis atsirinko po 3 jam labiausiai patikusius piešinius, o iš pastarųjų visi kartu atskyrė gražiausiąjį. Kitoje darbelių pusėje neįgalūs kūrėjai buvo užsirašę vardus ir vaizdų numerius.

Suvedus rezultatus, paaiškėjo nugalėtojas Vaidas, kuriam bendrijos pirmininkė įteikė prizą (vazą). Tuo labai džiaugėsi sūnumi besirūpinusi mama Rasa Bartkevičienė.

Kaip teigė M. Kazbarienė, bendrijos nariams labai patiko tokie kūrybiniai užsiėmimai. Tad kitą panašaus pobūdžio konkursą organizatoriai numatę surengti liepą ir rugpjūtį.

Taigi pirmas blynas „Spinduliui“ neprisvilo.

Truputį apie mandalas

Kaip informuojama internete, mandala – tai simetriškas dvasinės būsenos atspindys, padedantis įžvelgti tai, kas slypi mūsų viduje ir yra neprieinama nuolatinio skubėjimo ritme įkalintam žmogui. Teigiama, jog spalvinant „Didžiosios mandalų knygos“ piešinius galima geriau pažinti save, įsiklausyti į vidinį balsą, puikiai atsipalaiduoti ir atrasti meno terapijos teikiamą naudą.

Tinklalapyje mandalas.com  rašoma, kad tai dar vienas būdas geriau pažinti save, žvilgtelti į pasąmonės gelmes, asmenybės išraišką, kuri padeda stimuliuoti kūno, dvasios ir proto galias. Meditacijoje – ji instrumentas, kuriuo protas išlaisvinamas iš kasdienybės pančių.

Piešiant mandalą nebūtinas nei specialus popierius, nei kokie nors ypatingi dažai. Tiks ir spalvoti pieštukai, akvarelė, guašas. Lapas gali būti popierinis, plastikinis, dydis taip pat yra nesvarbus. Galioja vienintelė taisyklė – pradėti piešti nuo centro, tikint, kad jame pasibaigia proto valios galia.

Spalvas kiekvienas piešiantysis pasirenka tokias, kokios tuo metu jam atrodo patraukliausios. Sakoma, kad mandaloje atsiskleidžia ją kuriančio žmogaus dabartis ir ateitis.

 

Related posts