Portalui www.dirst.lt vieneri metai: sukakties iškilmės momentai I – 2 dalys

Romualdas Černeckis 

Portalui www.dirst.lt vieneri metai: sukakties iškilmės momentai 

I dalis

(Pradžia, , 2018 – 03 – 19)

Kovo 15 d. 16 val. kviestiesiems susibūrus kavinėje „Sėkmės užeiga“ (Vievis), nuskambėjo elektrėniškio akordeonisto Algirdo Pliopos atliekamos melodijos, skirtos portalo www.dirst.lt vienerių metų veiklos sukakties iškilmei paminėti. Šventėje dalyvavo 16 žmonių. 

Pradžia: pagerbimas, tylos minutė, susitikimo tikslas ir šventimo tvarka

Organizatoriai, tinklalapio komandos nariai, prie dalyvių krūtinių prisegė progines korteles su vardais ir pavardėmis, trispalves juosteles bei pakvietė visus nuoširdžiai pabendrauti.

Tuomet taręs žodžius „Sveiki, kviesti ir laukiami!“, pasveikinau šventės dalyvius ir paprašiau juos tylos minute pagerbti mano Anapilin išėjusio draugo Vytauto Virpšos atminimą. Žinoma, atkreipiau dėmesį, jog susibūdėme jo artimųjų patalpose, informavau, kad Vytautas bei renginyje dalyvaujantis Juozas Stepankevičius man daug padėjo, kai atvykau dirbti į Elektrėnų savivaldybę.

Po to paskelbiau sambūrio tikslą – turiningai ir linksmai atšvęsti portalo www.dirst.lt (internetinio laikraščio) vienerių metų sėkmingos veiklos sukaktį, akcentavau oficialiąją bei linksmąją (kultūrinę, kūrybinę) iškilmės dalis.

Pristatymas ir supažindinimas su dalyviais 

Atvykusiuosius informavau, jog oficialiosios dalies vedėjas būsiu pats, o linksmosios – kūrėja iš Kaišiadorių r. Lionė Bulaukienė. Tuomet trumpai prisistatydamas paminėjau, kad gimiau ir ankstyvosios vaikystės metus praleidau Vilniuje ir Pabradėje (Švenčionių r.), o į Elektrėnus atvykau 2000 m., kai buvo įkurta savivaldybė. Per tą laikotarpį įkūriau savaitraštį „Elektrėnų kronika“, vėliau dirbau laikraščių „Galvė“, „Trakų žemė“, „Elektrėnų žinios“ korespondentu, nūnai esu portalo www.dirst.lt vadovas.

Apie L. Bulaukienę pasakiau, kad ji Dainavos kaime gyvenanti bei didelę šeimyną turinti gerbiama seniūnaitė, kurianti eiles, nemažai kurių publikavome tinklalapyje, užsiimanti kitais meniniais reikalais, užsiauginusi ir prisižiūrinti puikų sodą su egzotiškais augalais.

Be to, pažymėjau, jog vienerių metų veiklos sukakties paminėjime dalyvauja portalo bičiulių grupės iš Vievio ir Kaišiadorių, o su elektrėniškiais senjorais bei neįgaliaisiais www.dirst.lt numatęs susitikti balandį.

Ir pristačiau internetinio laikraščio vieviškių grupę. Tai leidinio humoro skyrelio vedėjas Jonas Paulauskas ir Vievio kelių muziejaus buvęs vadovas J. Stepankevičius. Abudu pastoviai rašė arba teikė įdomių žinių apie kelininkus, ypač apie šios profesijos veteranus, išleido knygą „Kelio Lietuvoje istorija“. Geru žodžiu paminėjau nuoširdžiai talkinusių Vievio meno mokyklos (VMM) direktorių Eugenijaus Vedecko, jo pavaduotojos ugdymui Adelės Kasputienės (dalyvauti negalėjo) ir dailės mokytojo Augenio Kaspučio pavardes. Beje, šventės dieną Jonas ir Augenis padarė nemažai puikių nuotraukų. Padėkojau „Sėkmės užeigos“ šeimininkei Jovitai Apanavičienei ir atvykimo į iškilmę problemas padėjusiam spręsti elektrėniškiui Marijonui Skinuliui, A. Pliopai.

Tuo tarpu save su žodžius beriančiu malūnu palyginusi L. Bulaukienė pristatė grupę kaišiadoriečių: Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Kaišiadorių rajono bendrijos pirmininkę Marytę Petkevičienę („niekada nepavargstančią, besišypsančią, lyg be rūpesčių gyvenančią moterį“), pagyvenusiųjų ansamblio „Rūta žalia“ vadove Olytę Stakienę („ne tik energija trykštančiąją, grojančiąją, dainuojančiąją, bet ir sumaniai vadovaujančiąją“), buvusią elektrėnietę akordeonistę bei kūrėję Nijolę Ramanauskienę („lakštingalą, kuri kuria žodžius, muzika ir groja“), draugiškas ir linksmas vokalistes Danutę Kudulienę ir Albiną Zabelskienę, taip pat muzikantą A. Pliopą „(kelis instrumentus valdantį virtuozą“).

Prisistatė ir svečiai Elektrėnų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Grybauskas, tarybos narys Arvydas Pukalskas ir Vievio seniūnas Zenonas Pukėnas.

Proginis pranešimas

Iš pradžių akcentavau, jog portalo domeno www.dirs.lt įkūrimas – tai sudėtingos mano darbo santykių situacijos pasekmė, kadangi pernai kove savaitraščio „Elektrėnų žinios“ vadovai mane, išėjusį į pensiją korespondentą, tiesiogine prasme išgrūdo iš darbo „pačiam prašant“( realiame gyvenime nūnai tokia darbdavio bei jo pavaldinio santykių forma dažnokai praktikuojama).

Kita vertus, šis atvejis turėjo ir teigiamą reikšmę – imtis iniciatyvos bei įkurti savo portalą. Tad kreipiausi į UAB „Interneto vizija“ ir kovo 7d. įsigijau domeną www.dirst.lt , o kovo 14 – ją planą svetainei dirst.lt.

Tada trumpai papasakojau apie pirmųjų metų darbą. Pavyzdžiui, pažymėjęs jog nūnai tai mano pomėgis (hobis), informavau, kad prieš iškilmę internetiniame laikraštyje publikuoti 260 straipsnių. Natūralu, kad iš pradžių daugiausiai parašiau pats – 183, iš kurių kultūros tema – 35, apie pagyvenusiųjų gyvenimą – 25, įdomybes – 24, kūrybą – 18, ugdymą – 18, neįgaliųjų gyvenimą – 17, apie sportą – 11, gamtos grožį – 9, keliones – 8, kritiniu žvilgsniu bakstelėjau 7 kartus ir t.t.

Humoro skyrelio vedėjas Jonas Paulauskas pateikė 40 medžiagų apie linksmybes, beje, su tikslia bei kandžia aprašomojo laikotarpio apžvalga, apie kelininkus – 14 rašinių. Papasakojo ir apie savo kelionę į Turkiją.

Besikurianti Kauno grupė pasirinko socialinio teisingumo (13) ir geopolitikos (4) temas.

Kalbėdamas apie dinamiką pažymėjau – ryšium su sėkminga pradžia „kūdikis“ (internetinis laikraštis) išaugo rūbelius ir plečia savo veiklą. Kol kas išlieka ir hobis, ir darbas savanoriškumo principu, bet akivaizdu: gausėja temų, straipsnių ir juos rašančiųjų.

Žinoma, siekdamas tobulinti veiklą portalas www.dirst.lt ir toliau tarsis su realiu gyvenimu. Mat rezultatyvių sprendimų laukia kompiuteriniai (technikiniai), galimai ir materialiniai klausimai…

Baigdamas pasakiau, kad, sumanymais ateičiai dalintis nemėgstu, nes tai dažniausiai pavirsta pažadais, o apie tai, kaip pavyko įgyvendinti nūnai brandinamus planus pakalbėsime kitąmet panašiu laiku, „peršokę per upelį“.

II dalis

(Tęsinys  2018 – 03 – 20)

Antrąją – kūrybinę – pramoginę iškilmės dalį vedė L. Bulaukienė. Kaišiadoriškė perskaitė portalo www.dirst.lt vienerių metų veiklos sukakčiai skirtą pačios sukurtą eilėraštį. Štai jis:

„Pavasaris purienom nužydėjo,

Ir vasara nubėgo su marga suknia,

Ruduo auksinis greit praskriejo,

Balta skara pasipuošė žiema.

Ir vėl pavasaris ateina

Su žibute, šalpusniu auksiniu,

Nepastebiu, kaip skubiai laikas bėga,

Kaip viskas greitai sukasi ratu.

Jau metai Romo sukurtam portalui,

Jau metai www.dirst.lt .

Linkiu, kad atsimintų jį mūs ainiai,

Gerai būt, kad taptų jis žvaigžde.

Jam rašantiems -sveikatos begalinės

Ir kūrybinio polėkio dirstelint būtin,

Visiems bičiuliams – santarvės vidinės

Tinklalapiui – labai populiariu virst“.

Prasidėjus užstalės linksmybėms visi užtraukė dainą „Ilgiausių metų!“. Po to D. Kudulienė ir M. Petkevičienė įteikė man Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Kaišiadorių bendrijos proginį sveikinimą, portalui www.dirst.lt viso ko geriausio palinkėjo J. Grybauskas, A. Pukalskas, Z. Pukėnas, kiti svečiai.

Betarpiškai bebendraujant akordeonistai pagrojo, dalyviai padainavo, pašoko, pasidalijo įvairiomis būties aktualijomis, paragavo skanumynų. Antai J. Stepankevičius papasakojo apie kelininkų gyvenimą, susirūpinęs kalbėjo apie Vievio kelių muziejaus neaiškų likimą.

18 val. proginė šventė baigėsi.

×××

Jono Paulausko ir Augenio Kaspučio nuotraukos: (03 – 21)

 

 

 

 

Related posts