Išvykoje „Misija Oriolas“ (1)

Tarptautinių ir krašto įžvalgų skyrelio vedėjas Giedrius Grabauskas  (Kaunas) 

Išvykoje „Misija Oriolas“ (1) 

Dabartinėje Lietuvoje  tiesiog norisi rasti kažką pozityvaus, gero, nes bjaurių dalykų daug, ir visas tas tamsos  skleidimas jau žmonėms nusibodo. Kas be ko, pozityvumo norisi rasti ir kitų šalių gyvenime. Gal todėl nauja aktyvių piliečių iniciatyva pradėti ,,Misiją Oriolas“ man iškart pasirodė patraukli. Dar 2017 metais aš ir bendraminčiai aptarėme įvairius klausimus su Rusijos Federacijos Oriolo krašto atstovais, o šios vasaros pradžioje jau apsispręndėme dėl konkrečių viėšnagės detalių.

Kaip žinia, kadaise Oriolo krašte lankydavosi ir literatūrinės grupės ,,Trečias frontas“ atstovai Salomėja  Nėris, Petras Cvirka, Kostas Korsakas, Antanas Venclova, daug kitų Lietuvos literatų, žurnalistų, dailininkų, studentų grupės, profsąjungų atstovai.  Vėliau draugiški ryšiai nutrūko, tad nusprendėme,  jog jau metas juos atkurti.

Nevalia užmiršti, jog išvaduojant tą fašistų okupuotą kraštą 1943 metais dalyvavo 16-oji Lietuviškoji divizija, kuri  buvo sukurta dramatišku kovos su nacių ordomis metu. Ddaug šios divizijos karių žuvo sunkiuose mūšiuose. Karinio junginio gretose buvo literatai Liudas Gira, Justinas Marcinkevičius, Eduardas Mieželaitis. Būtent poetas Eduardas Mieželaitis žūtbūtines kovas su fašistais aprašė savo eilėraščiuose.

Tai mano įžanginis straipsnis apie išvyką į Oriolo kraštą. Nuvažiavome pagerbti ten žuvusių  divizijos karių, pabendrauti su Oriolo valdžios atstovais, su vietos žurnalistais ir visuomeninių organizacijų atstovais. Paminėsiu, jog apsilankėme Oriolo  Juozo Vito tramvajų depe, Glazunovkos, Aleksejevkos, Panskajos bei kitose srities vietovėse, dalyvavome minėjimuose. Mūsų delegacijos narys kunigas F. Baliūnas rengė prasmingas religines žuvusiųjų pagerbimo ceremonijas.

Pabendravome su Oriolo srities gubernatoriumi A. Klyčkovu, vietos deputatų tarybos pirmininko pavaduotoja V. Ostrouško, kitais valdžios atstovais, su žurnalistu S. Kiseliovu, kolūkio ,,Kurakino“ vadovu V. Mišinu bei daugeliu kitų žmonių. Viename iš pagrindinių Oriolo muziejų buvo surengtas miesto visuomenės susitikimas su Lietuvos delegacija.

Manau, sumanėme įdomią pažintinę kelionę, kurios metu įsitikinome, kad normalus taikus bendravimas šiuo metu labai reikalingas. Lietuvos delegaciją sudarė šio straipsnio autorius G. Grabauskas, žmogaus teisių gynėjas D. Šulcas, kunigas F. Baliūnas ir fotografė, dainininkė R. Sakalauskienė.

Išsamiau apie viešnagę papasakosiu kitame straipsnyje. Dabar gi  siūlau susipažinti  su nuotraukomis, kurios atspindi esminius ,,Misijos Oriolas“ momentus.

Straipsnio autoriaus nuotraukos:  

Related posts