Vievis: kelininkai veteranai paminėjo Lietuvos plentų valdybos šimtmetį

Humoro skyrelio vedėjas, kelininkas,  būties analitikas Jonas Paulauskas (Vievis – Vilnius) 

Vievis: kelininkai veteranai paminėjo Lietuvos plentų valdybos šimtmetį

 

Šiemet sukanka lygiai šimtas metų, kai buvo įkurta pirmoji valstybinė organizacija, atsakinga už sauskelių bei vandens kelių tvarkymą ir prižiūrėjimą – Plentų, vandens kelių ir uostų valdyba. Ji buvo įsteigta 1918 metų gruodžio 6 dieną. Tą dieną susirinkę savo šventovėje – Lietuvos kelių muziejuje (LKM) mūsų šalies kelininkai veteranai (KV) bei jų bičiuliai pažymėjo šią profesinę šventę.

Šventės proga sveikinimo žodį tarė KV klubo Vilniaus zonos įgaliotinio pavaduotojas Zigmantas Michnevičius:

„Mieli ir brangūs LKM darbuotojai, kelių veteranai ir dabartiniai „kelio žmonės“! Stiprios jums sveikatos, sėkmės ir daug malonių akimirkų gyvenime! Su garbingu Lietuvos kelių sistemos jubiliejumi! Su 100-mečiu!“ „Gerbiamieji kolegos ir ilgamečiai bendradarbiai, saugantys Lietuvos kelių istoriją ateities kartoms! Kas penkeri metai susibėgdavome iš visos respublikos kampelių paminėti savo institucijos įkūrimo jubiliejus. Nūnai sutikdami Lietuvos kelių tiesimo, priežiūros ir eksploatacijos 100-metį didžiuokimės ir džiaukimės dirbusių ir triūsiančių šalies keliuse žmonių pasiekimais, darbais ir puikiais specialistais! Todėl sakau: Pagarba pirmajam 1918 metų Plentų valdybos kolektyvui! Pagarba Žemaičių plento tiesėjams! Pagarba specialistams, kūrusiems pokario Lietuvos kelių sistemą! Pagarba Nepriklausomos Lietuvos kelių tiesėjams, pradėjusiems naują laikotarpį kelių statyboje! Pagarba saugantiems protėvių – kelių tiesėjų – dokumentus ir eksponatus Kelių muziejuje!”. 

Tada nusipelnęs šalies kelių inžinierius senjoras Juozas Stepankevičius prisiminė savo jaunystę, kai baigęs Kauno politechnikos institutą (KPI) bei trejus metus padirbėjęs gimtajame mieste Varėnoje buvo paskirtas į atsakingas pareigas Vievio kelių statybos valdyboje. „Atsitiko taip, kad joje pradėjau dirbti kaip tik šią dieną – gruodžio šeštąją, papasakojo jis. – Taigi, šiandien švenčiu ne tik mūsų kelių sistemos Lietuvoje šimtmetį, bet ir savo, kaip kelininko, darbo šalies kelių statyboje ir priežiūroje 58-ąsias metines“. Susirinkusiesiems Juozas papasakojo daug įdomių ir linksmų nutikimų iš savo būties kelių sistemoje.

Šventinio susitikimo dalyviai pasidalijo atsiminimais apie savo darbo pradžią įvairiose kelių statybos organizacijose, prisiminė buvusius bendradarbius, viršininkus, su kuriais sudėtingais kelininko gyvenimo momentais petis petin teko dirbti prižiūrint, tiesiant Lietuvos kelius ar statant tiltus. Besikalbėdami susirinkusieji paminėjo žymius kelių inžinierius J. Stanišauską, V. Rėklaitį, P. Markūną, P. Vileišį, J. Jankevičių, J. Krasovskį, V. Zyzą, A. Miškinį, jų pradėtų darbų tęsėjus – sistemos jaunesnių kartų nusipelniusius specialistus Č. Radzinauską, L. Vičą, Vl. Martinaitį, J. Biržiškį, R. Kasperavičių, A. Valentavičių, A. Vidūną, J. Radzevičių bei kitus.

Baigiantis paminėjimui kelininkai veteranai tradiciškai pasidomėjo LKM eksponatais, prie įdomesniųjų nusifotografavo.

Related posts