Vidurvasario kelionės įspūdžiai: kruizas į Stokholmą apsilankant Rundalės rūmuose, Rygoje, Jūrmaloje

ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt

Vidurvasario kelionės įspūdžiai: kruizas į Stokholmą apsilankant Rundalės rūmuose, Rygoje, Jūrmaloje

2019 – 07 – 23

Pasinaudoję turizmo organizatoriaus 700.lt paslaugomis, praėjusį savaitgalį (2019 – 07 – 19 –2019 – 07 – 21) su atostogaujančiu sūnumi Tomu (Prienai) trejas paras praleidome kelionėje. Tada kruizo į Švedijos sostinę Stokholmą metu mes apsilankėme Rundalės rūmuose, Rygoje bei Jūrmaloje (Latvija), kur patyrėme ilgai neužmirštamų žavių įspūdžių, bet, deja, neišvengėme ir nemalonių akimirkų aplinkos taršos atžvilgiu.

Kelionės detalės bei ypatumai

Šią agentūros 700.lt organizuotą išvyką abudu pasirinkome iš anksto, kadangi internete radome mus dominančią išsamią informaciją. UAB dažnai mūsų netrukdė: teinformavo apie išvažiavimo vietą, laiką (iš Vievio – sustojimas link Kauno, 05.45 val.), paprašė nufotografuoti bei atsiųsti registracijai kelte reikalingus tapatybės duomenis ir pranešė mūsų vietas autobuse (45 – 46).

Oficiali kaina vienam asmeniui tebuvo 99 eurai. Kadangi pageidavome atskiros dvivietės kajutės be lango, 2 pusryčių kelionės metu (vienam suaugusiam – 11,50€), tai bendra suma asmeniui siekė 134,50 € (dvejiems – 269 €). Pridėjus papildomas išlaidas neįprasti turistiniai įspūdžiai mums tekainavo 300 €! Palyginus pigiai.

Kadangi keltu plaukėme pirmą kartą, manome, jog patyrėme pigių, smagių, netikėtų, kontrastingų ir turiningų nuotykių.

Kai sutartu laiku Vievyje dviese sulaukėme autobuso, jame radome nedidelį būrelį kelionėn vykusių vilniečių. Vėliau įlipo dar penketas žiežmariečių (Kaišiadorių r.), kiek daugiau kauniečių, o galiausiai linksmai klegėdama pasirodė Žibartonių žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) 16 darbuotojų grupė ir keletas moterų panevėžiečių. Taigi keliavome apie 50 įvairaus amžiaus turistų.

Pirmoji diena: Rundalės rūmuose ir kelte

Anksti ryte iš Vilniaus išvykę Latvijos link, pravažiavome Vievį, Žiežmarius, Kauną, Žibartonių kaimą (Panevėžio r.), Panevėžį, Bauskę (Latvija). Po vidurdienio pasiekėme Latvijos mažuoju Versaliu vadinamus Rundalės rūmus.

Tai gražiausias baroko ir rokoko architektūros ansamblis kaimyninėje šalyje. 700.lt gidė Balanda organizavo įdomią ekskursiją po rūmus, kurios metu ji papasakojo daug įdomaus. Pavyzdžiui, sužinojome, jog populiarus praeities objektas istoriniame etnografiniame Žiemgalos regione Bauskės rajono Rundalės pagaste (28 km į rytus nuo Jelgavos) įkurtas 1736 m. ir kaip Kuršo hercogo Ernsto Johano Birono vasaros rezidencija, kurioje įrengti 138 kambariai, statytas iki 1768 m., o baigtas restauruoti 2015 m., kad gražaus dvaro architektas Bartolomėjus Frančeskas Rastrekis, pastatęs Sankt Peterburgo Ermitažo Žiemos rūmus. Be to, pamatėme hercogų apartamentus, puošnias sales (Aukso, Marmuro, Baltąjį bei Rožių kambarius), pasivaikščiojome prancūziško parko takeliai, karštą dieną ieškodami vėsumos smagiai pasilepinome, o ir nusifotografavome prie fontano.

Turėdami laisvo laiko pasižvalgėme po Rundalės rūmus supančias apylinkes. Tiesa, neįprastą grožį mums kiek sumenkino keliose vietose sklidęs smarvės tvaikas – matyt, vis dažniau mus lydinčios gamtos anomalijos (šiuo atveju tvankumos) ir aplinkos taršos reiškiniai.

Apsižvalgę savalaikiai (15,30 val.) pasiekėme Rygos uostą, kur prasidėjo registracija į didingą kompanijos Tallink kruizinį keltą „Romantika. Išvykos vadovė Balanda mus informavo, kad jis, talpinantis 2500 keleivių, pastatytas 2002 m., turįs 11 denių bei 727 kajutes.

Įlipę į „Romantiką“, su sūnumi nuėjome į mums skirtą 606 kajutę penktajame aukšte. Susipažinę su nauja aplinka (patalpomis), išėjome į denį, kur ilgokai grožėjomės tolumoje pasirodančiomis bei dingstančiomis pakrantėmis, o po to viduje stebėjome vaikų pramogas.

Pavargę 22 val. nuėjome ilsėtis.

Antra diena: Stokholme

Ryte papusryčiavome: valgėme, kiek tik širdis geidė! Beje, buvome apsirūpinę iš Lietuvos atsivežtais lašiniais, tad nebadavome ir figūrų nesaugojome…

Kiek vėkiau ir vėl žvelgėme į artėjančias svečios šalies pakrantes.

 

Kai nuplaukėme į Švedijos sostinę Stokholmą, gidė Balanda mums surengė apžvalginę ekskursiją po 14 salų bei daugelio tiltų miestą. Ji parodė ir papasakojo mums apie Švedijos karališkąjį dramos teatrą, karališkuosius rūmus, senąją Katedrą, apie Riterių bažnyčią, kur palaidoti tos šalies monarchai. Pasivaikščiojome visada šventiškai išpuošta pagrindine Drottningatan gatve…

Vėliau didelė grupė mūsų turistų panoro aplankyti Vaza muziejų, kur eksponuojamas iš jūros dugno iškeltas XVII amžiaus karališkasis karo laivas, vandenyje išgulėjęs daugiau nei 330 metų. Mes gi su Tomu pasivaikščiojome siauromis bei jaukiomis senamiesčio gatvelėmis, kartu su gausiu būriu įvairių tautybių keliautojų stebėjome švedų kariškių žygiavimą, užsukome į barą. Kadangi labai alino karštis, išgėrėme bokalą vietos gamybos alaus. Šis malonumas mums kainavo beveik aštuonis eurus. Pagalvojome – brangoka! Bet juk taverna įsikūrusi judrioje vieta, pro kurią plūdo dideli srautai turistų…

Deja, ir čia, bevaikščiojant miesto centre, vienoje iš ekskursantų gausiai lankomų vietų mus pasitiko nemalonus dvokas – matyt, irgi tvankumos ir aplinos taršos padarinys!

17 val. Švedijos laiku išplaukėme atgal į Rygą.

Trečioji diena: Rygos senamiestyje bei Jūrmaloje

Ryte vėl papusryčiavome, o artėjant vidurdieniui grįžome į Rygą. Organizuotos apžvalginės ekskursijos metu savo darbui pasišventusi Balanda mus supažindino su latvių sostinės senamiesčio istorinėmis vietomis, pavyzdžiui, Rygos pilimi ir gynybine siena, Parako bokštu bei Švedų vartais, „Trijų brolių namais“, Domo katedra ir vienuolyno kompleksu. Ji nusivedė mus į Rotušės aikštę, kurioje pastatytas gražiausias ir puošniausias prieškario Rygos pastatas – „Juodagalvių“ gildijos namai, taip pat parodė Šv. Petro bažnyčią, Laisvės paminklą, „namą su katinu“, senamiesčio gatvelių labirintus. Ypač įsiminė jos pasakojimas apie kaimynų sostinės budelio būstą, pastarojo bendravimą su tokios paslaugos užsakytojais.

Turėjome ir laisvo laiko, kurio metu pasidomėjome įvairių suvenyrų parduotuvėmis, už 5 eurus nusipirkome ir išgėrėme analogišką bokalą latviško alaus, kainavusio penkis eurus. Ypač krito į akis pavyzdinga tvarka Rygos senamiestyje, maloniai nuteikė simpatiškos turistus vežiojančios transporto priemonės (panašias ankstesniais metais mačiau Liuksemburge ar Lichtenšteine).

14 val. išvykome į Jūrmalą. Už valandos pasiektas kurortas taip pat alsavo kaitra, tad visi nuskubėjome į paplūdimį. Daugelis išsimaudėme.

Beje, mane nemaloniai nustebino iš jūros dugno kilusios ir apie kojas besiraizgiusios žolės. „Kaip ežere, – dingtelėjo liūdna mintis. – Kokia gi Baltijos jūros ateitis?

Ir namučiai namai…

Namų link iš Jūrmalos pasukome 17 val. Autobuse Žibartonių žemės ūkio bendrovės darbuotojai visus pavaišino kelių rūšių ŽŪB gamybos rūkyta dešra. Patiko!

Lietuva mus pasitiko nesvetingai – apsiniaukusi. Jau sutemus Kaune pasivijo lietus. Taigi, trečiąją dieną paragavome kontrastų – ir saulėtos kaitros, ir prapliupusios liūties.

Vievyje taip pat lijo, tad geroką kelio galą ėję namo sušlapome. Grižę po vidurnakčio, išsikrovėme daiktus ir nuskubėjome miegoti.

Taigi, už malonius įspūdžius sumokėjome nemenku nuovargiu. Kitą dieną abudu ilsėjomės.

.

Related posts