Dirst: Maudyklų vandens tyrimų rezultatai savivaldybėje 2019-07 – 24

Informacinę medžiagą perdavė ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt 

Šaltinis: www.elektrenai.lt

Dirst: Maudyklų vandens tyrimų rezultatai savivaldybėje

2019-07 – 24 

“Atlikti pakartotiniai Elektrėnų marių (ties Pastrėviu) ir Aujėdo ežero vandens tyrimai: MAUDYTIS – SAUGU!

2019-07-22

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai 2019-07-17 paėmė pakartotinius vandens mėginius Aujėdo ežere ir Elektrėnų mariose (Pastrėvio k.). Nustatyta, kad vandens kokybė ATITINKA Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ nustatytus higienos reikalavimus. MAUDYTIS GALIMA! Maudyklų vandens kokybės stebėsena vykdoma pagal sudarytą kalendorinį grafiką maudymosi sezono metu ir papildomai, pakartotinai gavus vandens kokybės rezultatus viršijančius leidžiamas normas.

2019-07-17 vandens mėginių rezultatai

Maudyklos pavadinimas Mikrobiologiniai parametrai
Žarniniai enterokokai (ksv/100 ml) Žarninės lazdelės (ksv/100 ml) Nuolaužos, plūduriuojančios medžiagos, dervų likučiai, stiklas, plastikas, guma
Aujėdo ežeras (Kietaviškių poilsio zona) 19±10 4,1
Elektrėnų marios (Mažiklės pusiasalio poilsio zona) 34±15 178,9

Primename, kad vertinant maudyklų vandens kokybę, yra atsižvelgiama į mikrobiologinius parametrus. Tiriamas žarninių enterokokų (Intestinal Enterococci) skaičius 100 mililitrų. Jų turi būti ne daugiau kaip 100. Žarninių lazdelių (Escherichia coli – E. coli) kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 mililitrų turi būti ne daugiau kaip 1000. Žarninė lazdelė (E. coli), žarniniai enterokokai yra mikrobai, nuolat gyvenantys žmonių ir gyvulių žarnyne. Trumpalaikė vandens tarša gali atsirasti dėl teršalų patekimo į vandens telkinius iš pasklidosios taršos šaltinių, paviršinių vandenų, galvijų, naminių gyvulių, gamybinių procesų, ūkininkavimo, laukinių gyvūnų taršos; eutrofikacijos (vandens žydėjimo); didelio karščio ar gausiai iškritusių kritulių. Trumpalaikė tarša paprastai nedaro įtakos vandens kokybei ilgesnį nei 72 valandų laikotarpį.

Rekomenduojame gyventojams domėtis vandens kokybės tyrimų rezultatais ir maudytis tik tuose vandens telkiniuose, kuriuose atliekami vandens kokybės mikrobiologiniai tyrimai. Elektrėnų savivaldybėje, taip pat ir Lietuvos Respublikoje, stebimų maudyklų ir poilsio zonų vandens kokybės rezultatai viešinami Elektrėnų savivaldybės interneto svetainės www.elektrenai.lt Naujienų skiltyje, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainės www.smlpc.lt skiltyje „Maudyklų vandens kokybės rezultatai 2019 m.

Elektrėnų savivaldybės informacija”

Related posts