DIRST: Elektrėnų krašto aktualijos 2019 – 07 – 30 

Aktualią informacinę medžiagą paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt 

Šaltinis: www.elektrenai.lt 

DIRST: Elektrėnų krašto aktualijos

2019 – 07 – 30 

Tęsiame įdomesnių aktualijų apžvalgas Elektrėnų krašte. 

I

„Edukacija apie skiedrų stogus

2019-07-25

Skiedromis dengti stogai – ne tik labai gražūs, susiliejantys su sodybą supančia gamta, bet ir lengvi, nereikalaujantys sunkių ir sudėtingų stogo konstrukcijų, atsparūs žiemos šalčiams, apledėjimui, vasaros karščiams ir rudens vėjams. O be to – natūralūs ir ekologiški.

Visus, kuriems įdomu išmokti skiedrų stogo dengimo amato ar susipažinti su tokio stogo subtilybėmis, kviečiame į nemokamą praktinę paskaitą Grabijolų kaime (Kazokiškių sen., Elektrėnų sav.). Čia bus dengiamas šiuo metu statomo rąstinio namelio stogas, tad dalyviai turės galimybę ne tik išgirsti išsamų meistro Ligito Preimonto pasakojimą, bet ir praktiškai išbandyti šį amatą. Visos reikalingos medžiagos bus suteiktos nemokamai.

Po paskaitos visi norintys galės dalyvauti gido vedamoje ekskursijoje po Grabijolų kaimą (apie 30 min trukmės), išgirsti nepaprastą kaimo istoriją ir apžiūrėti autentišką tradicinę medinę kaimo architektūrą. O pamatyti tikrai yra ką – 2018 m. “DELFI” skaitytojai pripažino Grabijolus gražiausiu kaimu Lietuvoje!
REGISTRACIJA: el. paštu karolina@neriesparkas.lt, nurodant vardą, pavardę ir dalyvių skaičių.

Ši paskaita organizuojama kaip dalis projekto “Grabijolai: paveldas kalba”. Jo metu numatoma ir daugiau paskaitų, kūrybinių užsiėmimų, susitikimų su tradicinės architektūros žinovais – sekite naujienas! O rugsėjo 14 d. laukia projekto pristatymo renginys, kuriame – ne tik edukacijos, žygis po kaimo apylinkes, bet ir “atvirų durų” diena Grabijoluose!
Projektą organizuoja: Neries regioninio parko direkcija
Projekto rėmėjai ir partneriai: Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Elektrėnų savivaldybės administracija, VšĮ “Sodžiaus meistrai”, Kazokiškių seniūnija, Grabijolų kaimo bendruomenė, Mantas Šegžda
.“

II

„Smėlio dėžės pavojai mažiesiems

2019-07-26

Kuo šiltesni orai, tuo pilnesnės vaikų žaidimų aikštelės. Tačiau tėvai turėtų neprarasti budrumo ne tik saugodami mažylius nuo traumų žaidžiant, bet ir leisdami žaisti smėlio dėžėse. Šiose, iš pirmo žvilgsnio žaidimams visai saugiose vietose gali knibždėti ne viena rūšis parazitų. Vieni didžiausių kaltininkų, dėl kurių smėlio dėžės užsiteršia parazitais, yra šunys ir katės. Ne visi šeimininkai atsakingai vedžioja savo augintinius ir surenka jų išmatas. Pasitaiko, kad naminiai gyvūnai vedžiojami ten, kur žaidžia vaikai, neretai į vaikų žaidimo aikšteles užklysta ir benamiai šunys bei katės. Šie gyvūnai yra parazitinių ligų platintojai. Gyvūnų išmatose gali būti žmogaus sveikatai pavojingų parazitų: askaridžių, plaukagalvių, toksokarų ir kitų kirmėlių kiaušinėlių.

Kaip jais užsikrečia žmogus? Vienintelis būdas – pro burną patekus į virškinamąjį traktą. Žmogus kirmėline liga, kitaip helmintoze, užsikrečia kiaušinėliams pro burną patekus į virškinamąjį traktą. Išsiritusios kirmėlės žaloja virškinimo sistemą, silpnina imunitetą, blogina maisto medžiagų pasisavinimą, o jų išskiriami toksinai nuodija organizmą. Simptomai ir ligos sunkumas priklauso nuo į organizmą patekusio parazito rūšies.

Žaidžiant užterštame smėlyje didžiausias pavojus užsikrėsti toksokaromis. Žmogaus organizme lervos nesidaugina. Vis dėlto, jeigu kiaušinėliai praryjami, iš jų išsiritusios lervos nežūva. Migruoja po visą organizmą ir, pažeisdama vidaus organus, gali sukelti grėsmę žmogui. Dažniausiai migruojančios lervos atsiduria plaučiuose, audiniuose tarp bronchų ar po oda, tačiau taip pat gali pažeisti kepenis, žarnyną, skydliaukę, regos organus. Toksokarų lervos gyvybingos išlieka kelerius metus, po to suyra. Ligos sunkumas priklauso nuo lervų kiekio, jų buvimo vietos bei žmogaus imuniteto būklės. Ligai būdingi plaučių uždegimo simptomai: kosulys, skausmas krūtinėje, dusulys, kvėpavimo ūžesiai. Migruojančioms lervoms patekus į akis, prasideda regos organo pažeidimas, gali sutrikti regėjimas. Taip pat galimas nervų sistemos pakenkimas.

Kitos dvi pavojingos parazitinės kirmėlės yra askaridė ir plaukagalvis. Askaridės parazituoja žmogaus plonajame žarnyne. Prarijus jų kiaušinėlių ir subrendus kirmėlėms, pasireiškia pilvo skausmas, pykinimas, apetito stoka, sutrinka miegas, gali atsirasti dantų griežimas, sulėtėja vaikų augimas ir raida. Kirmėlės išskiria medžiagų apykaitos produktus, kurie nuodija žmogaus organizmą, todėl atsiranda alerginės ir uždegiminės reakcijos. Suaugusios kirmėlės žarnyne parazituoja iki 12–24 mėnesių. Svarbu paminėti, kad kirmėlių kiaušinėliai dirvožemyje arba smėlyje išlieka gyvybingi iki 7 metų.

Trichiurozė – kirmėlinė liga, kuria per smėlį užsikrečiama retai. Ją sukelia plaukagalvis (Trichocephalus trichiurus), parazituojantis žmogaus aklojoje žarnoje. Mažas kirmėlių kiekis dažniausiai nesukelia jokių klinikinių simptomų. Sunkiais atvejais pacientai skundžiasi skausmais storosios žarnos srityje. Gali atsirasti aklosios ar storosios žarnų uždegimai, mažakraujystė, galvos skausmas, svaigimas. Plaukagalviai subręsta per 1–2 mėn. Žmogaus žarnyne jie gali parazituoti iki 5 metų.

Priežiūra ir stebėsena. Vadovaujantis Higienos norma HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ numatyta, kad  už žaidimų aikštelių, patalpų įrangos priežiūrą ir saugą atsako juos eksploatuojantys juridiniai ar fiziniai asmenys, kuriuos turi paskirti vaikų žaidimų aikštelės ar vaikų žaidimų patalpų savininkas. Savininkams nepaskyrus žaidimų aikštelių ir (ar) patalpų eksploatuotojo, už jų priežiūrą ir saugą atsako savininkai.  Už viešose vietose įrengtas žaidimų aikšteles atsako savivaldybė. Elektrėnų savivaldybės seniūnijų darbuotojai kiekvieną pavasarį jų prižiūrimų vaikų žaidimo aikštelių smėlio dėžėse pakeičia arba atnaujina smėlį, taip pat pasirūpina, kad smėlio dėžių dangčiai būtų tvarkingi, nesulūžę. Pakeitus ar atnaujinus smėlį smėlio dėžėse, turi būti atliekamas smėlio parazitologinis tyrimas.

Informuojame, kad 2019-07-23 Elektrėnų savivaldybėje iš 26 smėlio dėžių (iš jų: Elektrėnų m. – 9, Vievio m. – 14, Kareivonių k. – 2 ir Pastrėvio k. – 1) buvo paimti smėlio mėginiai ir pristatyti į Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją parazitologiniams tyrimams atlikti. Atlikus tyrimus, helmintų kiaušinėlių buvo rasta smėlio mėginiuose iš smėlio dėžių esančių Saulės g. 11, Šarkinės g. 21 ir Alinkos g. 1 F, Elektrėnų mieste bei Stoties g. 53 ir *Naujoji g. 21, Vievio m. (*už pastarosios smėlio dėžes priežiūrą atsakingi gyventojai). Smėlio dėžėse, kuriose buvo rasta helmintų kiaušinėlių, artimiausiu metus bus pakeistas smėlis. Pažymėtina tai, kad daugiau nei pusė tikrintų smėlio dėžių mėginių ėmimo metu buvo paliktos neuždengtos, nors beveik visos smėlio dėžės turi tvarkingus dangčius.

Kaip apsisaugoti? Vis dėlto norime priminti, kad patikimiausia priemonė siekiant išvengti ligų – laikytis asmens higienos ir saugotis, kad ligų užkratas nepatektų į virškinamąjį traktą. Pagrindinės taisyklės, kaip apsisaugoti nuo žmogaus kirmėlinių ligų:

  • neleiskite vaikui žaisti neprižiūrimose ar netinkamai prižiūrimose smėlio dėžėse, kuriose smėlis nekeičiamas;
  • pažaidus smėlyje, uždenkite smėlio dėžę dangčiu, taip apsaugant smėlį nuo užteršimo;
  • pasirūpinkite, kad į vaikų smėlio dėžę nepatektų jokie gyvūnai;
  • prižiūrėkite smėlio dėžėje žaidžiantį mažylį, kad jis nekištų pirštukų ar žaislų į burną;
  • nepamirškite, kad žaislai, su kuriais vaikai žaidžia lauke, turi būti plaunami;
  • neleiskite vaikui žaisti su svetimomis katėmis, šunimis, ypač valkataujančiais gyvūnais;
  • mokykite vaikus laikytis higienos reikalavimų, tai yra plauti rankas ne tik grįžus iš lauko, bet ir paglosčius gyvūną, nevalgyti nenusiplovus rankų.

Elektrėnų savivaldybės administracijos informacija“ 

III

„Konkursas – atranka ,,Gražiausia sodyba-2019“

 2019-07-29

Siekiant skatinti Vievio seniūnijos gyventojus puoselėti savo namų valdų, sodybų, kaimų ir miesto gyvenamosios aplinkos gražinimo bei kraštovaizdžio kūrimo tradicijas; ugdyti gyventojų kūrybingumą ir norą išradingai tvarkyti sodybų teritorijas, kurti kraštovaizdį, skleisti gerą aplinkos tvarkymo patirtį, Vievio seniūnija tęsia konkursą-atranką nustatyti gražiausias ir geriausiai tvarkomas sodybas Vievio seniūnijoje. Sodybas gali siūlyti seniūnaičiai ir kiti asmenys.

Konkurse-apžiūroje gali dalyvauti seniūnijos vienkiemių, kaimų ir miesto individualių gyvenamųjų namų savininkai (jiems pareiškus norą ar sutikus). 

Komisija apžiūri vietoje ir išrenka gražiausias, geriausiai tvarkomas konkurse-apžiūroje dalyvavusias sodybas. Gražiausiai tvarkomos sodybos vertinamos pagal šiuos kriterijus:

– sklypo išplanavimo racionalumas: sodo, daržo, poilsio zonų, pastatų optimalus išdėstymas;

– želdinių, vejų, gėlynų būklė, priežiūra, augalijos įvairovė ir kompozicijų dekoratyvumas;

– sodybos originalumas, pastatų būklė, išskirtinumas, mažosios architektūros elementai, krašto etnografijos atspindžiai;

– aplinkos su statiniais ir vandens telkiniais priežiūra, švara, gamtosaugos reikalavimų laikymasis;

– gyvosios gamtos objektai – inkilai, bitynai, gyvūnija jų laikymo sąlygos.

Iki 2019 m. rugpjūčio 30 dienos kviečiame siūlyti seniūnijai gražiai tvarkomas sodybas, nurodant sodybos savininkų vardą, pavardę, sodybos adresą, nufotografuoti ir atsiųsti kelias nuotraukas.

Informaciją galima teikti tel. (8528) 58083; (8528) 26556 arba/ir el.p. skirmante.bacianskaite@elektrenai.lt; liutauras.riskus@elektrenai.lt; rasa.kaplenke@elektrenai.lt

Vievio seniūnijos administracija“

Related posts