KULTŪRA, TRADICIJOS: ĮSPŪDŽIAI IŠ VILNIAUS KNYGŲ MUGĖS # 2020 – 02 – 25

KULTŪRA, TRADICIJOS

  ĮSPŪDŽIAI IŠ VILNIAUS

KNYGŲ MUGĖS 

JERONIMAS LAUCIUS,rašytojas pozityvistas, energetinių seminarų , leidyklos „Trys žvaigždutės“ (www.tryszvaigzdutes.lt) vadovas 

2020 – 02 – 25

Vilniaus knygų mugėje dalyvauju jau ne pirmą kartą, matau tai, kas pastovu, kas keičiasi. Pastovus išlieka didžiulis žmonių antplūdis, nemažėjantis knygų kalnas, kurį leidėjai sukrauna dažniausiai iš storų, maždaug statybinių plytų dydžio knygų.

Su viltimi, jog ta tendencija išliks ir ateityje, pastebėjau, kad sumažėjo knyginės produkcijos apie visokius ateivius, vampyrus, drakulas. Gerai paieškojus lankytojai gali surasti pažintinės, enciklopedinės tematikos knygų. Tačiau didžiausia pasiūla lieka iš verstinių, dažniausiai sunkiai ištariamų autorių pavardžių. Knygose, be abejo, kaip visada, daug meilės be meilės, buitinės tematikos kūrinių… Galima pamanyti, kad nuo mūsų laikmečio tempo ir permainų žmonės jau yra pametę sielas ir todėl dvasinės, kūrybinės, gyvenimo grožio tematikos knygos jiems bus nei suprantamos, nei reikalingos.

Šiais metais savo stendu su manimi draugiškai pasidalino Lietuvos „Ahmadijos“ bendruomenė. Lankytojų gausos ir nesitikėjau, ir nesulaukiau. Atvirkščiai, pavargusiems nuo stumdymosi tarp stendų skaitytojams aš patarinėjau mano „Vaistažodžių“ net neatversti, nes tokioms knygoms reikalinga jauki tyla, stalinė lemputė, savęs pajauta… Kviečiau ateiti ramiai į leidyklą, susitikti seminaruose. Daugelis paklausė mano patarimo, bet buvo ir labai mielų pokalbių apie kūrybą, žmogaus energetiką, apie buvusius ir būsimus mano seminarus. Toks bendravimas ir yra tikroji mugės prasmė. Abipusė prasmė.

Labai miela buvo dalintis pozityvumo energetika su tokiais skaitytojais kaip  Vitalija, kuri, kaip matote nuotraukoje, įsigijo visą mano „biblioteką“ – net 17 knygų. Tokių skaitytojų anksčiau buvo daugelis, o dabar beliko vienetai. Bet liko!

Mano „Vaistažodžiai“ šį mėnesį baltarusių ir rusų kalbomis buvo išleisti Minske. Knyga „Blagoslovi sebia“ (Palaimink save) Baltarusijos stende buvo pristatyta ir Vilniaus knygų mugėje, atvyko net Baltarusijos televizija.

Knygą, kaip ir moterį, kaip likimą, reikėtų sutikti šventiškai nusiteikus, reikėtų būti pasiruošusiam tam susitikimui, jis turėtų likti neužmirštamas, galbūt net lemtingas. Žmogus, einantis ieškoti knygos, turėtų būti taip nusiteikęs, kaip ir eidamas į pasimatymą su mylimąja.

Kaip ten bebūtų, bet geriausia vieta susitikti su knyga yra knygynai. Šiuolaikiniuose knygynuose yra erdvios salės, rami aplinka, dažnai ten galima atsigerti kavos, paskaityti, pasvajoti, kartu su knygos tekstu pakeliauti, pabūti savo minčių, jausmų pasaulyje. Gera knyga turėtų palydėti į vidinį žmogaus pasaulį, padėti atrasti ten slypinčius, Kūrėjo kiekvienam nuo gimimo padovanotus lobius.

Ši mugė padidino mano skaitytojų ratą. Naujos pažintys – tai nauji susitikimai leidykloje, nauji energetiniai seminarai bendruomenėse, bibliotekose, Trečiojo amžiaus universitetuose. Visada miela susitikti ir su „Dirst“ ištikimais skaitytojais.

Nuotraukos: 

 Baltarusijos televizijai pristatoma versta iš lietuvių kalbos knyga „Blagoslovi sebia“ („Palaimink save“)

 Vitalija Laurinavičienė įsigijo net 17 mano knygų

Minioje žmogus tarsi sumažėja

Related posts