VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS: PANDEMIJOS FONE: SOCIALINIAI REIKALAI, KOMUNALINĖS PASLAUGOS # 2020 – 04 – 03

VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

PANDEMIJOS FONE:

SOCIALINIAI REIKALAI, KOMUNALINĖS

PASLAUGOS

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Portale paskelbta: 2020 – 04 – 03

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

I. NAUJAS PROJEKTAS

2020-04-03

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje parengtas ir patvirtintas investicijų projektas Vilniaus regionui: Vilniaus m., Vilniaus raj., Elektrėnų, Trakų raj., Ukmergės raj., Širvintų raj., Švenčionių raj., Šalčininkų raj. savivaldybėms, kurio tikslas – sukurti sąlygas, reikalingas veiksmingam ir tvariam perėjimui nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų, kurios skatintų paslaugos gavėjų savarankiškumą ir visapusišką dalyvavimą bendruomenėje, prieinamumą Vilniaus regione. Vienas iš projekto uždavinių – bendruomeninio apgyvendinimo ir dienos užimtumo paslaugų infrastruktūros sukūrimas Elektrėnų savivaldybėje.

Šiam uždaviniui įgyvendinti Elektrėnų savivaldybei skirta 428 030 Eur. Šios lėšos bus panaudotos grupinio gyvenimo namams bei socialinėms dirbtuvėms / dienos užimtumui įkurti. Kadangi Elektrėnų mieste jau turime dvi analogiškas institucijas: Savarankiško gyvenimo namus (Taikos g. 13) ir Paramos šeimai tarnybą (Draugystės g. 3), kur proto negalią turintiems asmenims organizuojamas užimtumas, tikslinga grupinio gyvenimo namus ir socialines dirbtuves steigti Vievyje, kad miesto ir aplinkinių seniūnijų neįgalieji galėtų naudotis užimtumo paslaugomis, esančiomis arčiau namų, nes Vievio mieste visos dienos užimtumo paslaugų neįgaliesiems nėra. Grupinio gyvenimo namus planuojama statyti naujai suprojektuotame sklype, esančiame Šviesos g. 1A, Vievis. Vieta parinkta laikantis Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rekomendacijų: yra miesto teritorijoje, tinkamo dydžio, apie 20 arų, patogioje susisiekti vietoje, nesunkiai pasiekiama visuomeniniu transportu, netoli nuo socialinių dirbtuvių / dienos užimtumo, netoli yra sveikatos priežiūros, maitinimo įstaigos, parduotuvės, kultūros centras, pritaikytas privažiavimas neįgaliesiems. Užtikrinama šių namų gyventojams galimybė aktyviai dalyvauti bendruomenės gyvenime. Iš kelių Vievio mieste turimų laisvų valstybinės žemės plotų buvo pasirinktas šis, kaip geriausiai atitinkantis reikalavimus.

Patalpose Bažnyčios g. 4 Vievyje bus įrengtos socialinės dirbtuvės / dienos užimtumas (20 vietų), socialinėms dirbtuvėms įsigyta įranga, reikalinga skalbimo, aplinkos tvarkymo, rankdarbių gamybos ir kitoms jų gebėjimus atitinkančioms paslaugoms teikti.

Elektrėnų savivaldybė šių metų balandžio mėn. interneto svetainėje www.elektrenai.lt, vietos spaudoje, „Facebook“ skelbs partnerių atranką grupinio gyvenimo namų ir socialinių dirbtuvių / dienos užimtumo veiklai vykdyti. Kviečiame dalyvauti.

Elektrėnų savivaldybės administracija

II. KAIP PAKITO SOCIALINĖS PARAMOS TEIKIMO PROCESAI?

2020-04-03

Dar niekada neteko susidurti su tokio masto iššūkiais. Nuoširdžiai dėkoju visiems savivaldybės socialinės paramos teikėjams: socialiniams darbuotojams, socialinių darbuotojų padėjėjams, užimtumo specialistams, visuomeninėms organizacijoms, įstaigų vadovams, Socialinės paramos skyriaus darbuotojams. Šiuo permainų laikotarpiu visi greitai susiorientavo ir pakeitė darbo metodus, perėjo prie nuotolinio konsultavimo, prašymų priėmimo per informacines sistemas, šeimų konsultavimo ir jų socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo telefonu, elektroniniu paštu, per „Messenger“, „Viber“.

Šeimoms ir senoliams priklausoma būtinoji pagalba teikiama, didelių trikdžių nepastebime. Nemokamą maitinimą gaunančių ir dienos centrus lankančių vaikų tėvams skiriami maisto daviniai, šeimos raginamos gaminti karštą maistą namuose, konsultuojamos darbuotojų dėl vaikų užimtumo, buvimo namuose. Gyventojams priimtinu būdu suteiktos galimybės išsakyti ar rašyti savo problemas. Prisitaikėme mes prie jų, o jie prie mūsų.

Pastarąsias dvi savaites dirbame labai intensyviai, iš gyventojų skundų negavome, darbuotojai operatyviai ir lanksčiai sprendžia problemas, be to, visi suprantame karantino esmę ir prasmę. Skyriaus specialistams tenka priimti prašymus telefonu, nuraminti gyventojus, išklausyti apie persekiojančias baimes, nesaugumą dėl plintančios ligos.

Konsultuodama savivaldybės gyventojus saviizoliacijos klausimais girdžiu grįžtančiųjų iš užsienio ir jų artimųjų pasakojimus apie pasirūpinimą vieni kitais. Šeimos buriasi ir apsigyvena viename būste, sugrįžusiam giminaičiui, pripirkę maisto ir būtiniausių prekių, užleidžia savo namus. Skambina pasitikslinti dėl priimtų sprendimų, nes nenori suklysti, aiškinasi saviizoliacijos taisykles. Žiniasklaida dažniausiai rodo neatsakingus grįžtančius lietuvius, tačiau aš daugiau susiduriu su stiprų atsakomybės jausmą turinčiais gyventojais. Saviizoliacija trunka 14 dienų, tai emociškai sunkus laikotarpis. Karantine esančiam reikia stebėti savo kūną dėl galimai prasidėsiančių ligos simptomų, išbūti vienam be artimųjų ir kasdienės veiklos, o dar ryšio priemonėmis transliuojamas ligos nešiotojų pasmerkimas… Išbuvę šį laikotarpį gyventojai dėkoja už palaikymą, suteiktą informaciją.

Ekstremalioje situacijoje įžvelgiu vieną labai pozityvų gyvenimo pokyčio aspektą – pasijautė stipresnis Elektrėnų savivaldybės gyventojų bendruomeniškumas, dauguma linksta vieni kitiems pagelbėti, pasidomėti kaimynais. Elektrėnų socialinių paslaugų centras pagalbai teikti buria savanorius. Pasak įstaigos vadovės Dalytės Kutyrevienės, užsiregistravo 49 savanoriai, dalis iš jų siūlo pagalbą nuotoliniu būdu: budėti ir konsultuoti telefonu, maketuoti įvairią informaciją ir ją skleisti. 10 savanorių gyventojams tiekia maistą, vaistus, tarpininkauja įvairiais kasdieniais klausimais, padeda dezinfekuoti Elektrėnų ligoninės patalpas. Jiems išduodami savanorio pažymėjimai. Nuo kovo 19 d. kreipėsi 15 asmenų, 3 iš jų esantys saviizoliacijoje, kiti pensinio amžiaus žmonės, kurie konsultavosi įvairiais socialinės pagalbos teikimo klausimais, savanoriai pirko ir pristatė jiems į namus maisto, vaistų, apsaugos priemonių, tarpininkavo dėl mokesčių už būstą mokėjimo, pensijos pristatymo į namus. Tikiuosi, šis nuvilnijęs gėrio užkratas nesibaigs su karantino pabaiga ir suvaldę pandemiją turėsime atviresnę ir linkusią artimajam daugiau padėti visuomenę.

Su begaliniu pasitikėjimu žvelgiu į mūsų savivaldybės medikų ir pagalbos teikėjų komandą, jaučiu jų nerimą suprasdama tai kaip atsakomybės prisiėmimą ir linkiu susitelkimo, įsiklausymo, stipresnės pagalbos vieni kitiems ir išlikti ramiems. Paprastai visos negandos praeina, o jas keičia atgimimo, proveržio periodai. BŪKIME SVEIKI!

Socialinės paramos skyriaus vedėja Violeta Šimkūnienė

III. INFORMACIJA ELEKTRĖNŲ IR VIEVIO MIESTŲ GYVENTOJAMS DĖL PUSIAU POŽEMINIŲ KONTEINERIŲ

2020-04-03

Elektrėnų savivaldybės administracijos įgyvendinamas projektas „Komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra Elektrėnų savivaldybės teritorijoje“ dar nėra baigtas. Dalis pusiau požeminių konteinerių aikštelių nepilnai sukomplektuotos, ne prie visų aikštelių sutvarkyta aplinka ar įrengti privažiavimai neįgaliesiems, todėl prašome į naujai sumontuotus konteinerius nemesti jokių atliekų ir nedėti prie konteinerių nereikalingų daiktų. Elektrėnų ir Vievio miestuose prie visų daugiabučių namų dar tebestovi seni buitinių atliekų ir rūšiavimui skirti konteineriai, todėl atliekas prašome mesti į juos. Užbaigus projektą, seni konteineriai bus išvežti ir tik tada UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ pradės eksploatuoti naujas konteinerines aikšteles.

Būkime supratingi, palaikykime švarą ir tvarką.

Related posts