KŪRYBA: ŠVIESĄ IŠVYDO ANTROJI JUOZO STEPANKEVIČIAUS KNYGA # 2020 – 08 – 18

KŪRYBA

ŠVIESĄ IŠVYDO ANTROJI JUOZO

STEPANKEVIČIAUS

  JONAS PAULAUSKAS, www.dirst.lt 

2020 – 08 – 18

Ką tik dienos šviesą išvydo antroji nusipelnusio kelių inžinieriaus Juozo Stepankevičiaus knyga „Kelių tiesimo istorija nuo  ištakų iki dabarties“.

Šis kūrinys – tai jo anstesnės knygos „Keliai, keliai – mano svajonė ir mano ilgesio daina“ (2019) tęsinys. Pirmajame leidinyje išspausdinti autoriaus prieškario atsiminimai. J. Stepankevičius paprasta, kasdieniška kalba įdomiai ir sklandžiai jame papasakojo apie savo šeimą ir spalvingus gyvenimo etapus.

Ši antroji knyga skirta Lietuvos kelių ir transporto sistemos bei infrastruktūros plėtrai įvairiais istoriniais laikotarpiais. Tą 1960 – 70 m. laikmetį galima palyginti su Kauno architektūros formavimu tarpukariu. Ir vienas, ir kitas periodas savaip buvo  išskirtinai reikšmingi šalies įvaizdžio kūrimui. Abudu pasižymėjo jo dalyvių atsidavimu savo profesijai ir nuveiktais darbais. Tuomet sukurtos kelių tiesimo bei transporto logistikos sistemos sudarė pagrindą dabartinei kelininkų veiklai, o modernėjant technologijoms, didėjant konkurencingumui ir globalumui svarbu išsaugoti kelininko vertybinę nuostatą – „Mes kuriam Lietuvai!“

 

Leidinys turi ne tik istorinę reikšmę besidomintiesiems mūsų šalies istorija, bet ir pažintinę vertę jauniesiems mūsų šalies kelių inžinieriams susipažįstant su retro kelių tiesimo technika ir metodais, kuriais naudojosi jų  tėvai ir seneliai, tiesdami ir rekonstruodami Lietuvos kelius nuo seniausių laikų iki dabarties.

Spaudinį „Kelių tiesimo istorija  nuo ištakų iki dabarties“ išleido  Utenos spaustuvė. Knygos autorius – nusipelnęs Lietuvos kelių inžinierius, buvęs Kelių statybos valdybos Nr. 6 ir valstybės įmonės „Automagistralė“ direktorius, unikalaus Lietuvoje Kelių muziejaus įkūrėjas Juozas Stepankevičius.

Knygos rėmėjai Eugenija, Aleksandras ir Petras Martinaičiai – pirmojo pokario Lietuvos  transporto ministro Vladislavo Martinaičio dukra ir sūnus. Jos sudarytojas AB „Kelių priežiūra“ Automagistralės padalinio žinybinio Kelių muziejaus kuratorius (Jonas Paulauskas – www.dirst.lt)

Malonaus skaitymo.

 

 

Related posts