BŪTIS: DISKUSIJOS # ANDRIAUS ŠIMKAUS PUSLAPIS IV APIE KAUKIŲ DĖVĖJIMĄ # 2020 – 10 – 09

BŪTIS: DISKUSIJOS

ANDRIAUS ŠIMKAUS

IV

 APIE  KAUKIŲ DĖVĖJIMĄ

2020 -10-09

Sveiki!

Noriu pasidalinti informacija dėl kaukių dėvėjimo

„ (…) netinkamai dėvint kaukes gali būti pavojingiau nei jų nedėvint išvis. Anot WMA vadovo, virusai kaupiasi kaukės audinyje, o nusiimant kaukę liečiamas veidas, tad labai lengva užsikrėsti.“

Visą straipsnį galite rasti

https://www.tv3.lt/naujiena/lietuva/1040826/pasaulio-mediku-asociacijos-prezidentas-prievole-deveti-kaukes-neteisinga

 ,,ECDC rekomendacijose atkreipiamas dėmesys, kad dėl netinkamo elgesio, tokio kaip netinkamas kaukės nusiėmimas ir užterštos kaukės tvarkymas ar padidėjęs sveikų žmonių polinkis liesti veidą dėvint kaukę, susidaro palankios sąlygos infekcijos perdavimui ir ligos plitimui.“

Nuorodos:

https://www.sveikatosbiuras.lt/lt/pradzia/ecdc-rekomendacijos-del-kaukiu-devejimo-20661.html

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-use-face-masks-community.pdf

2020m. rugsėjo 5 d. grupė Belgijos gydytojų ir kitų sveikatos sistemos darbuotojų paskelbė atvirą laišką, skirtą šalies valdžiai ir žiniasklaidai.

(ištrauka versta google vertėjų ir netaisyta)

,,Burnos kaukės priklauso tokiems kontekstams, kai vyksta kontaktai su patikrintomis rizikos grupėmis ar žmonėmis, turinčiais viršutinių kvėpavimo takų nusiskundimų, ir medicininėje aplinkoje / ligoninės ar senelių namuose. Jos sumažina lašelių infekcijos riziką čiaudint ar kosint. Burnos kaukės sveikiems žmonėms yra neveiksmingos prieš virusinių infekcijų plitimą.

Kaukės nešiojimas yra ne be šalutinio poveikio. Deguonies trūkumas (galvos skausmas, pykinimas, nuovargis, koncentracijos praradimas) pasireiškia gana greitai, o poveikis panašus į aukščio baimės ligą. Kiekvieną dieną mes matome pacientus, besiskundžiančius galvos skausmais, sinusų, kvėpavimo problemomis ir hiperventiliacija dėl kaukių dėvėjimo. Be to, sukauptas CO2 sukelia toksinį organizmo rūgštėjimą, kuris veikia mūsų imunitetą. Kai kurie ekspertai net perspėja apie padidėjusį viruso perdavimą netinkamo kaukės naudojimo atveju.

Mūsų Darbo kodeksas (6) nurodo, kad CO2 kiekis (ventiliacija darbo vietose) yra 900 ppm, ypatingomis aplinkybėmis – daugiausia 1200 ppm. Vieną minutę padėvėjus kaukę ši toksiškumo riba žymiai, iki trijų ar keturių kartų, viršija tuos didžiausius kiekius. Todėl kiekvienas, kuris nešioja kaukę, pasijunta kaip labai blogai vėdinamoje patalpoje.

Todėl kompetetingi darbuotojų saugos specialistai be išsamių medicininių širdies ir plaučių tyrimų nerekomenduoja netinkamai naudoti kaukių”.

Nuoroda:

http://docs4opendebate.be/en/open-letter

****

DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 66:2013 „MEDICININIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO SAUGOS REIKALAVIMAI“ PATVIRTINIMO

https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.453959

Geros dienos, 

Andrius

Related posts