BŪTIS: DISKUSIJOS # SERGEJUS SOKOLOVAS DĖL KORONAVIRUSO STRATEGIJOS IR NEADEKVAČIŲ RIBOJIMŲ (Laiškas Vyriausybės kanceliarijai) # 2020 – 10 – 09

BŪTIS: DISKUSIJOS

SERGEJUS SOKOLOVAS, matematikas (Kaunas)

DĖL KORONAVIRUSO STRATEGIJOS IR NEADEKVAČIŲ RIBOJIMŲ

(Laiškas Vyriausybės kanceliarijai)

2020 – 10 – 09

Dauguma pastarojo pusmečio Vyriausybės nutarimų šiurkščiai pažeidžia žmonių teises: asmenys verčiami dėvėti kaukes, kitaip jiems skiriamos neadekvačiai didelės baudos; prekybininkai, viešojo maitinimo įmonių ir daugelio kitų sektorių darbuotojai po kekiolika valandų būdami su kauke patiria deguonies trūkumą bei riziką susirgti dar nevisiškai ištirtomis ligomis, nes nūdien matoma tik viena prioritetinė liga; jokio nusikaltimo nepadarę piliečiai daugeliu atvejų turi būti namų arešte (saviizoliacijoje), tad dėl vieno susirgusiojo dešimtys, o kartais ir šimtai, patenka į mano paminėtą namų areštą.

Tai nėra adekvačios priemonės. Kad daugelyje kitų pasaulio šalių taikoma tokia ar net nuožmesnė strategija, esmės nekeičia. Yra ir kitų pavyzdžių, paminėsiu Švediją.

Tuo tarpu mūsų Vyriausybė kol kas aklai vykdo PSO, kuri, kaip susidaro įspūdis, atstovauja tam tikrų geopolitinių jėgų interesams, rekomendacijas. Aklas užsispyrimas neleidžia taikyti pažangios Švedijos patirties.

Manau, jog COVID – 19 nėra pavojingas susirgimas. Tai – tik viena iš ligų, beje, sveikatai ne pačių žalingiausių. Pastarąjį mano teiginį pagrindžia mirtingumo nuo koronaviruso statistika (itin mažas mirčių procentas), nuo to mirusiųjų vidutinis amžius (gerokai viršijantis mirštančiųjų nuo daugybės kitų ligų vidutinius metus), taip pat ir žinomas faktas, jog virš 90 procentų užsikrėtusiųjų COVID – 19 net nejaučia simptomų.

Besitęsianti kova su vėjo malūnais, primenanti neadekvatų šaudymą į žvirblį iš patrankos, menkina žmonių tikrumą dėl rytdienos, kenkia socialinei pažangai, todėl ir ekonomikai. Taip pat daroma žala asmenų psichinei sveikatai bei organizmo atsparumui (imunitetui).

Ypač pribloškiančiai atrodė premjero Sauliaus Skvernelio pasisakymas apie esamą visuotinio karantino galimybę, nors jis čia pat pripažino, jog tai būtų lemtingas smūgis Lietuvos ekonomikai.

Manau, kad reikia iš esmės keisti nūnai žalingą strategiją dėl koronaviruso.

Būtina atsisakyti mito apie COVID – 19 pavojingumą, ypač dabar, kai virusas mutavo į lengvesnes formas, atšaukti neadekvačius nurodymus paliekant tik rekomendacijas.

Kaukių dėvėjimas gali likti privalomas tik gydymo įstaigose. Jeigu jos iš tikrųjų apgina nuo koronaviruso, tai apsaugos ir pacientus, ir medikus.

Reikėtų elgtis taip, kaip per gripo epidemijas, kuomet irgi pasitaiko mirčių, bet jokių ekstremalių priemonių pažeidžiančių žmonių teises nebūna taikoma.

Būtina atsisakyti visuomenės gelbėjimo represijomis politikos: jokių ribojimų verslui, švietimui! Grąžinti šalies visuomenę į įprasto gyvenimo ir darbo sąlygas nutraukiant kasdienį įtampos kėlimą!

Žmonės dabar dažniausiai bijo susirgti ne dėl dažniausiai gripui prilygstančios ligos pavojingumo, o dėl prievolės pranešti apie turėtus kontaktus, t.y. dėl to, kad gali tekti išdavinėti žmones, kurių lauks namų areštas. Liga negali tapti nesankcionuoto žmonių sekimo legalizavimo motyvu.

Susirgusieji (ne tik COVID – 19) turėtų gydytis, o sveikiesiems turi būti užtikrintos visaverčio gyvenimo bei veiklų galimybės. Tokia strategija stiprintų visuomenės psichinę sveikatą, taip pat ir imunitetą.

Dabar, deja, vyksta atvirkštiniai procesai.

Related posts