BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA # JUOZO STEPANKEVIČIAUS PUSLAPIS <5> ŠIAURĖS IR BALTIJOS ŠALIŲ MUZIEJAI – DRAUGYSTĖS TILTAI (Tęsinys. Pradžia 2020 – 07 – 04) # 2020 – 10 – 31

BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA

JUOZO STEPANKEVIČIAUS

5

ŠIAURĖS IR BALTIJOS

ŠALIŲ MUZIEJAI –

DRAUGYSTĖS TILTAI

(Tęsinys. Pradžia 2020 – 07 – 04)

2020 -10-31

♦♦

Dar vienas seminaras Lietuvoje

2016.09.09.7-9

  Seminaro dalyviai prie Lietuvos kelių muziejaus Vievyje 

2016 m. rugsėjo 7-9 d. Lietuvoje įvyko XV-asis tarptautinis Šiaurės ir Baltijos šalių kelių muziejų specialistų seminaras. 2002 m. Norvegijos, Islandijos, Švedijos, Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos kelių muziejų atstovai pasirašė tarptautinio bendradarbiavimo susitarimą, kurio tikslas – dalintis patirtimi kaupiant savo šalių kelių tiesimo istoriją, renkant eksponatus, dokumentus, liudijančius savitą ir originalų kiekvienos iš valstybių nuveiktus darbus kelių muziejų kūrime, jų veiklos tobulinime.

Pasirašytas Memorandumas suteikė galimybę plėtoti bendrų projektų partnerystę ir taip didinti kelių muziejų, kaip žinių centrų bei vertingų lankytinų vietų, reikšmę. Buvo sutarta kasmet vienoje iš Memorandumo šalių (šiemet prie jų prisijungė ir Lenkija) rengti seminarus, kuriuose numatyta keistis patirtimi, skleisti pozityvias ir inovatyvias savo šalies muziejaus darbo tendencijas.

Seminaro muziejuje momentas

Svečius įmonės kiemelyje priėmė VĮ ,,Automagistralė“ direktorius Vladislovas Molis ir Kelių muziejaus gidas Juozas Stepankevičius. Kelionė pradėta ekskursija po didžiųjų eksponatų – Kelių tiesimo mašinų skyrių. Nors dėl laiko stokos ekskursija buvo trumpa, tačiau svečiai vis tiek nepraleido progos paklausinėti apie įdomesnius eksponatus, nusifotografuoti muziejinėse mašinose.

  Svečius priėmė VĮ „Automagistralė“ direktorius Vladislovas Molis (antras iš kairės)

Prie eksponatų muziejuje

Prie apskritojo stalo muziejininkai aptarė planus išleisti knygą apie visus asociacijai priklausančius muziejus. Įmonės „Automagistralė“ vadovas Vladislovas Molis pasiūlė leisti ne plonesnę nei 240 puslapių knygą, kurioje būtų aprašyta muziejų veikla, asociacijos narių susitikimai, nuveikti darbai. Kaip pavyzdį, įmonės vadovas padovanojo svečiams knygą „Lietuvos kelių istorija“. V. Molis padėkojo asociacijos nariams už 15 metų bendradarbiavimą, prisiminė praeitų metų kelionę į Švediją ir vylėsi, kad kitąmet pavyks nuvykti ir į susitikimą Suomijoje.

Kelyje į Anykščius

Prieš atvykdami į Vievį, Skandinavijos ir Baltijos šalių kelininkai ir muziejininkai lankėsi ir naktį praleido Anykščiuose. Emma Kristina Stilje iš Švedijos ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai Baltijos šalyse lankėsi pirmą kartą. Moteriai labai patiko Lietuva, didelį įspūdį paliko apsilankymas Lajų take Anykščiuose.

Apžiūrimi ir išbandomi muziejaus eksponatai

2016 metais seminaro, rengto Lietuvoje, pagrindinė tema buvo nuomonių pasidalijimas dėl muziejaus darbuotojo darbo principų tobulinimo, nes laikmetis kelia naujus reikalavimus. Diskutuodami apie aktualius savo profesijos klausimus ir turėdami omeny vis labiau besiplečiantį tarptautinį kelių muziejininkų darbų frontą, reikalaujantį platesnę muziejininkų darbo patirties sklaidą, seminaro dalyviai sutarė išleisti bendrą tarptautinį leidinį apie savo šalių kelių muziejų veiklos patirtį. Nutarta pirmąjį šio leidinio numerį turėti jau kitam susitikimui 2017 metais.

Seminaro dalyviai apžiūrėjo mūsų Kelių muziejaus ekspozicijas, palygino savo šalių muziejų eksponatus su mūsiškiais, aptarė naujoves.

Kitas tarptautinis kelių muziejų specialistų susitikimas 2017 metais buvo numatytas Suomijoje.

(Bus daugiau)

Related posts