ŠALIES/VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # WWW.DIRST.LT P.<494/645> DIRST: APIE SMĖLIO DĖŽES VAIKAMS # 2021 – 07 – 15

  ŠALIES/VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

494/645

DIRST: APIE SMĖLIO DĖŽES VAIKAMS

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt 

Portale paskelbta: 2021 – 07 -15

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

SMĖLIO DĖŽĖS DAUGIABUČIŲ KIEMUOSE. AR JŪSŲ VAIKAS TIKRAI SAUGUS?

2021-07-14

Visuomenės sveikatos specialistai įspėja, kad smėlio dėžės patinka ne tik vaikams, – jas mielai aplanko atklydę šuniukai ar kačiukai. Šunų ir kačių organizmuose dažnai gyvena įvairūs parazitai, kurie gali būti labai pavojingi žmonėms, ypatingai mažiems vaikams. Pakanka tokiam gyvūnui atlikti ten gamtinius reikalus, kad smėlyje liktų ligos sukėlėjų. Ir tikimybė, kad tokiam smėly pažaidęs vaikas užsikrės parazitais, yra labai didelė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 2020 m. Lietuvoje užregistruoti 84 šunų ir kačių platinamų ligų atvejai (12 – toksokarozės, 35 – toksoplazmozės ir 37 – echinokokozės). Askaridozė diagnozuota 152 asmenims. Šiomis ligomis dažniausiai užsikrečia ir serga vaikai.

Kirmėlinės ligos arba helmintozės – ligos, kurias sukelia įvairios kirmėlės, parazituojančios žmogaus organizme. Patekusios į žarnyną, jos žaloja virškinimo sistemą, silpnina imunitetą, blogina maisto medžiagų įsisavinimą, o jų išskiriami toksinai nuodija organizmą. Susirgus šunų ir kačių platinamomis užkrečiamosiomis ligomis, gali vystytis sunkūs sveikatos sutrikimai. Jų simptomai gali pasireikšti įvairiomis alerginėmis reakcijomis, pilvo skausmais. Įtarus, kad vaikas galėjo užsikrėsti, reikėtų kreiptis pas šeimos gydytoją, kad būtų atlikti tyrimai.

Labai svarbu vaikus kuo anksčiau mokyti asmens higienos, kad nešvariomis rankomis nevalgytų, neliestų veido, į burną nedėtų purvinų žaislų ir pažaidęs kieme visada nusiplautų rankas. Tai viena iš prevencijos priemonių, kad linksmybės nesibaigtų ligomis. Taipogi, reikėtų pasirūpinti žaislų priežiūra po žaidimų kieme. Visus žaislus, kuriuos vaikas parsinešė iš smėlio dėžės, reikia nuplauti tekančiu vandeniu su muilu. Neleiskite vaikams į kiemą neštis minkštų žaislų (nebent juos kiekvieną kartą po žaidimų išskalbsite).

Ligų prevencijai svarbu tinkama smėlio dėžių priežiūra. Smėlis dėžėje turi būti keičiamas kiekvieną pavasarį, o jam užsiteršus ar nustačius ligos sukėlėjų – ir dažniau. Smėlio dėžes geriausia įrengti saulėtoje vietoje ir smėlį dėžėje periodiškai perkasti, nes parazitai veikiami tiesioginių saulės spindulių žūva. Taip pat svarbu užtikrinti smėlio dėžių apsaugą nuo gyvūnų: jos turi būti uždengiamos ar aptvertos.

Kaip sužinoti ar vaikui saugu žaisti smėlio dėžėje? Elektrėnų savivaldybės administracija kasmet paima smėlio mėginius iš seniūnijų prižiūrimų smėlio dėžių ir pristato juos į laboratoriją parazitologiniams tyrimams atlikti. Informuojame, kad 2021-07-13 Elektrėnų savivaldybėje iš 21 smėlio dėžės (iš jų: Elektrėnų m. – 7, Vievio m. – 13 ir Pastrėvio k. – 1) buvo paimti smėlio mėginiai ir pristatyti į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją parazitologiniams tyrimams atlikti. Vienoje tikrintoje smėlio dėžėje Vievio m. rasta neidentifikuoto helminto kiaušinėlių ir smėlis šiose smėlio dėžėje bus pakeistas. Visose kitose smėlio dėžėse smėlis švarus ir kirminų kiaušinėlių ar jų lervų nerasta.

 Elektrėnų savivaldybės administracijos informacija 

Related posts