BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELIONĖS # JONO PAULAUSKO P.<71/105> POILSINĖ – PAŽINTINĖ KELIONĖ Į ITALIJĄ (PRISIMINIMŲ TRILOGIJOS III DALIS) # 2021 – 08 – 02

BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELIONĖS

JONO PAULAUSKO

71/105

POILSINĖ – PAŽINTINĖ KELIONĖ Į ITALIJĄ

(PRISIMINIMŲ TRILOGIJOS III DALIS)

JONAS PAULAUSKAS

2021 – 07 – 31

KELIONĖ  Į ITALIJĄ. III DALIS – JESOLO

Romantiškiausia mano kelionės į Italiją dalis prabėgo Jesole, tik 30 km nuo Venecijos Adrijos jūros pakrantėje įsikūrusiame populiariame Lido di Jesolo kurorte, kur yra 14 kilometrų paplūdimių su auksiniu smėliu ir daugybė pramogų, sutelktų vienoje vietoje. „Lido di Jesolo“ galima suskirstyti į „Faro“, „Cortelazzo“, „Centro“ ir „Pineta“. „Pineto“ idealiai tinka vaikščioti po parkus su pušimis ir įvairiomis gėlių lovomis. “Faro” turi koncentruotus jachtų, sporto klubus ir prieplaukas. “Centro” – tai nesibaigiantys nepaprasto grožio paplūdimiai ir daugybė parduotuvėlių. „Cortelazzo“ – gurmanų rojus, kuriame yra kavinės, smuklės, restoranai ir barai.

Nedideli, jaukūs viešbutukai įsikūrę palei pat jūros pakrantę, apsupti parduotuvėlių, restoranų, kavinukių. Pirmosios linijos viešbučiai čia stovi praktiškai paplūdimiuose, o antrojo ruožo analogiškos paskirties pastatus nuo jų skiria tik siauras kelias. Pagrindinė automagistralė miestelio nekerta, o praeina jo pakraščiu. Lido di Jesolo garsėja aukštu aptarnavimo lygiu, unikalia Veneto krašto virtuve ir gausybe pramogų. Iš esmės čia ilsisi šeimos su vaikais ir norintys paplūdimio atostogas derinti su apsilankymu Venecijoje, Veronoje ar nuvykimu prie garsiųjų Italijos kalnų ežerų Komo ir Gardo. Kurorte yra keli geri pramogų parkai, išvystyta infrastruktūra ir labai prieinamos kainos.

Šios vietovės paplūdimio juosta ilga ir suskirstyta į keletą atkarpų – mokamų pliažų, siūlančių gultus, skėčius ir dušus. Yra ir nemokamų, tačiau jie mažiau prižiūrėti. Mūsų viešbutis, kaip ir kai kurie kiti Italijoje,turi išsipirkęs savo pliažą, kuris irgi mokamas, bet jo kaina įskaičiuota į poilsinę kainą. Išeidamas į pliažą, registratūroje gauni savo gulto ir skėčio pliaže žetonėlį. Todėl jie niekada nebūna užimti, kaip gali atsitikti kituose pajūrio pliažuose.

Jesolo paplūdimyje damos mėgsta degintis  laisvai…

Jesolo paplūdimiai – tikras rojus mums, vėsesnių kraštų gyventojams…

O kai nusibosta vartytis ant gulto kaitinant šiltai Italijos saulei, galima nueiti į kultūrinį renginį. Pavyzdžiui, apsilankyti čia pat pliaže veikiančiame smėlio skulptūrų muziejuje, kur išvysti įspūdingų skulptūrų iš smėlio, ne blogesnių nei iš marmuro kituose muziejuose.

##

Na, o aptingusiems ant gultų net ir eiti niekur nereikia. Paslaugūs prerkybininkai savo prekes atveža tiesiai į pliažą.

Tuo tarpu vakare verta eiti pasivaikščioti po jaukų Jesolo miestelį. Pasibaigus siestai (Italijoje priimto popietės poilsio meto) prie jaukių kavinių ir tavernų verandose ar tiesiog lauke šalia jų gali išvysti grupeles turistų, besiklausančių čia atliekamų gyvai melodingų Italijos dainų ir muzikos. Kartą ten išvydau net lauke stovintį pianiną ir juo grojantį bei dainuojantį muzikantą. Nieko panašaus į mūsų rėksmingą hip-hopą Palangos restoranuose! O paėjėjęs dar toliau, gali atsidurti  šalia muzikinių įvairiaspalvių fontanų. Rojus, vienu žožiu!

Related posts