BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELIONĖS # JONO PAULAUSKO P.<77/111> MANO ATOSTOGOS VĖL BULGARIJOJE II DALIS # 2021 – 08 – 25

BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELIONĖS

JONO PAULAUSKO

77/111

MANO ATOSTOGOS VĖL BULGARIJOJE

JONAS PAULAUSKAS

2021 – 08 – 25

II DALIS. APSILANKYMAS ROPOTAMO GAMTOS DRAUSTINYJE

Daustinio pavadinimas kilęs nuo čia tekančios upės Ropotamas. Ji yra gana trumpa ir neturi krioklių ar sūkuringų vandens slenksčių, bet jai ypatingą savitumą ir ją supančią įstabaus grožio pirmykštę aplinką sudaro šalia esantis žmogaus rankų dar neliestas miškas ir nuostabios vandens lelijos upėje.

Į Ropotamą įteka Rozenskaja ir Tserovskaja upės, ištekančios iš Strandžos kalnų. Jų bendras ilgis 50 km. Ropotamas įteka į Juodąją jūrą. Turistams plaukiant dengtais kateriais, akį traukia labai vaizdingi Ropotamo krantai, apaugę neliesta flora, kurių želdynuose slepiasi statūs ir terasiniai šlaitai, vietomis nusėti nuošaliomis uolomis. Tarp jų keisčiausias uolienų darinys yra „Liūto galva“. Aukštos guobos, uosiai, klevai ir kiti medžiai susipynė ir pakibo šakomis virš ramaus upės vandens. Palei juos šliaužia laukiniai vynmedžiai, gebenės ir kiti vijokliniai augalai. Jie sukuria ekvatorinio miško iliuziją. Ant upėje įkritusių medžių šakų ir kamienų saulėje šildosi įvairiaspalviai gyvūnai ir paukščiai – kormoranai, gervės, vėžliai.

Žemupyje Ropotamo vandenys plačiai pasklinda po vešlias pievas ar neperžengiamas pelkes, apaugusias pelkinėmis nendrėmis ir vandens lelijomis. Upėje gausu įvairios žuvies. Ropotamą supančiame parke gyvena paukščiai, šernai, elniai ir kiti reti gyvūnai. Šioje vietoje yra keletas mažesnių (Vandens lelijų, Gyvačių salos Arkutinskio bei Jūrų pelyno) draustinių.

Gyvačių salos draustinyje saugomos kelios kaktusų rūšys. Čia yra daug paukščių ir gyvačių. Arkutinskio draustinis – tai pelkių lagūna, kurios augmeniją sudaro nendrės ir baltosios vandens lelijos. Jūrų pelynas garsėja turtingomis jūros pelyno nuosėdomis, kurios naudojamos farmacijos pramonėje. Vandens lelijų draustinis užima 14 hektarų plotą ir dalį senosios upės vagos. Apsilankę Ropotamo gamtos draustinyje, pabuvojate pirmykštėje žmogaus rankų neliestoje gamtoje, kurios taip mažai belikę mūsų aplinkoje.

Ropotamo draustinis

 

Related posts