BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # WWW.DIRST.LT P.<766/917> IR DAR KARTĄ APIE VIEVIO VIADUKĄ # 2021-11-11 

BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

766/917

DIRST: IR DAR KARTĄ APIE VIEVIO VIADUKĄ

2021 – 11 – 11 

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt  

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

I. ELEKTRĖNŲ SAVIVALDYBĖS GYVENTOJŲ DĖMESIUI! (DĖL EISMO UŽDARYMO)

2021-11-10

Tiltų statybos uždaroji akcinė bendrovė ,,Tilsta“ informavo Elektrėnų savivaldybės administraciją, kad nuo 2021-11-13 22.00 val. iki 2021-11-14 6.30 val. bus uždaromas eismas magistraliniame kelyje A1 Vilnius – Kaunas – Klaipėda 39,110 km.

Eismo organizavimo schemos

Schema suderinta su VĮ LAKD

Schema suderinta su Policija  

II. PERVAŽOS, VIADUKAI, KELIAI IR APLINKKELIAI

2021-11-11

Viešoje erdvėje pasirodė gyventojų klausimų, į kuriuos turi būti atsakyta. Žmonės klausia, kodėl Vievio viadukas remontuojamas ir eismas užkirstas iš anksto neįspėjus gyventojų, kodėl apylankos sudėliotos nepatogiai, kodėl viadukas ir geležinkelio pervaža tvarkomi vienu metu sukeliant papildomų apvažiavimo problemų?

Žmonių keliami klausimai yra labai svarbūs, nes dėl remonto darbų žmonių ir tarnybų judėjimui šiuo metu kyla daug problemų: ilgėja kelionės laikas, atstumas, išlaidos ir kt., tai savaime kelia ir emocinę įtampą, be to, tai kelia ir saugumo riziką dėl spec. tarnybų galimo vėlavimo į svarbius įvykius. Šios problemos suprantamos, tačiau, nors ir laikinos, pernelyg  ištęstos laiko atžvilgiu. Kadangi abu objektai yra ne savivaldybės, o valstybės, savivaldybės įtaka darbų planavimui, pradžiai, eigai, pabaigai ir visuomenės informavimui yra minimali.

Pagal galimybes pateikiame šią informaciją, kuri iš dalies atsako į iškeltus klausimus:

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) yra viaduko Vievyje valdytoja. Kadangi viaduko būklė pavojingai bloga, jį būtina remontuoti. 2019 metais LAKD projektą pristatė visuomenei. 2020-12-02 LAKD gavo statybą leidžiantį dokumentą. 2021 m. lapkričio 3 d. Vievio viaduko rekonstrukcijos darbus vykdantis rangovas TS UAB „Tilsta“ Elektrėnų savivaldybės administracijai pateikė informaciją apie pradedamus Kelių direkcijos magistralinio kelio A1 Vilnius – Kaunas – Klaipėda 39,110 km esančios skirtingų lygių sankryžos (Paparčių viaduko, žinomo, kaip Vievio viadukas) ir aplinkinių kelių rekonstravimo darbus ir apylankų schemas. Šią informaciją ir schemas Elektrėnų savivaldybės administracija nedelsdama išplatino vietinėje spaudoje, savivaldybės svetainėje ir ,,Facebook“ paskyroje. Nei darbų pradžia, nei darbų trukmė, nei apylankų schemos su Elektrėnų savivaldybės administracija nebuvo derintos, nes objektas remontuojamas ir apylankų eismas organizuojamas ne savivaldybės, o valstybinės reikšmės keliuose. Susidariusią situaciją aptarėme pasitarimuose su Elektrėnų savivaldybės vadovais, skyrių vedėjais, seniūnais, spec. tarnybų, LAKD ir rangovų atstovais. Su LAKD atstovais apsikeitėme pretenzijomis (savivaldybės administracijai papriekaištauta, kad per skubiai sušaukė šį pasitarimą (nepakako laiko pasiruošti), o savivaldybės administracija priekaištavo, kad apie darbų pradžią netinkamai ir ne laiku informavo gyventojus ir savivaldybę). Sutarėme, kad ateityje apie svarbius dalykus vieni kitus informuosime laiku. Į klausimus dėl alternatyvių vietų apylankoms įrengimo LAKD atstovas atsakė, kad esamos apylankos yra optimalios ir reikia tenkintis tuo, kad jos yra sąlyginai trumpos (tik keletą kilometrų, o kitais atvejais Lietuvoje apylankos tęsiasi 20–30 km).

Geležinkelio pervažos remontui statybą leidžiantis dokumentas dar neišduotas, tačiau tikėtina, kad netrukus jis gali būti išduotas.

Savivaldybei akivaizdu, kad stinga abiejų projektų, kaip visumos, koordinavimo.

Suprantama, kad tokia informacija ir visa situacija negali tenkinti žmonių, ji netenkina ir pačios savivaldybės, todėl Elektrėnų savivaldybės administracijos atstovai 2021-11-11 11.00 val. nuotoliniu būdu susitiko su Susisiekimo ministerijos ir LAKD atstovais. Elektrėnų savivaldybės atstovai pasitarimo metu išsakė visas šias vietos bendruomenę užklupusias problemas.

Elektrėnų savivaldybės administracija po pastarojo pasitarimo tikisi, kad Susisiekimo ministerija ir LAKD ras galimybių įgyvendinti savivaldybės pasiūlymus: 1) užtikrinti, kad būtų koordinuojamas abiejų projektų vykdymas apylankų aspektu, siekiant sumažinti gyventojų ir tarnybų patiriamus susisiekimo nepatogumus; 2) apsvarstyti gyventojų siūlomas apylankų alternatyvas; 3) informaciją apie eismo apribojimus gyventojams ir savivaldybei teikti laiku ir laisvai prieinamomis priemonėmis.

Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Gediminas Ratkevičius 

Related posts