I. PRAKTINĖS ŽINIOS
ROMUALDO ČERNECKIO
556 / 667
PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS
2022 – 02 – 07
Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS
5 NAUDINGI ALIEJAI
Graikinių riešutų aliejus. Jame gausu vitaminų: A, C, E, B, P; nesočiųjų riebalų rūgščių; mineralų: cinko, jodo, vario, kalcio. Graikinių riešutų aliejuje esantys antioksidantai stiprina imunitetą, normalizuoja cukraus kiekį kraujuje bei skydliaukės darbą.
Vynuogių kauliukų aliejus. Patiekalams gaminti naudojamas tik rafinuotas vynuogių kauliukų aliejus. Be malonaus aromato, vynuogių kauliukų aliejus teigiamai veikia odos būklę.
Linų sėmenų aliejus. Nerafinuotame linų sėmenų aliejuje omega 3 riebalų rūgščių yra beveik tiek pat, kiek žuvų taukuose. Jo patariama vartoti sergant gastritu, esant lytinei disfunkcijai ar nutukimui.
Sezamo aliejus. Šis aliejus gali būti dviejų rūšių: šviesus (iš neskrudintų sėklų) ir tamsus (iš skrudintų). Šviesiuoju dažniausiai gardinamos salotos, tamsiojo dedama į makaronų, ryžių bei karštus daržovių patiekalus.
Moliūgų aliejus. Šiame aliejuje gausu neprisotintų riebalų, mineralų bei vitaminų. Jis gerina kraują, inkstų bei šlapimo pūslės darbą. Moliūgų aliejus netinka kepti.