I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <614 / 725> DIRST: APIE ANTIBIOTINES AUGALŲ SAVYBES # 2022 – 02 – 18

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

614/ 725

DIRST: APIE ANTIBIOTINES AUGALŲ SAVYBES

Parengė ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 02 – 18

Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS

ANTIBIOTINĖS AUGALŲ SAVYBĖS

Antibiotinės augalų savybės žmonijai žinomos nuo seniausių laikų. Pirmasis antibiotikas penicilinas, 1928 m. atrastas britų biologo ir farmakologo Aleksandro Flemingo, taip pat yra natūralus produktas, kilęs iš gamtos, pelėjūnų genties pelėsinių grybelių.

Augaluose yra medžiagų, kurios naikina bakterijas (bakteriocidinis poveikis) arba slopina jų augimą bei dauginimąsi (bakteriostatinis poveikis). Labai svarbu, kad vadinamieji augaliniai antibiotikai veikia sistemiškai, nevienapusiškai. Jie padeda ne tik įveikti ligos sukėlėjas bakterjas, bet ir tų ligų išvengti.

Taip yra dėl to, kad kiekviename augale yra daug veikliųjų medžiagų, veikiančių įvairias organizmo sistemas. Be jau minėtų veikiančių antibakteriškai, esama ir aktyviai stimuliuojančių imunitetą, kraujotakos, kvėpavimo funkcijas, taip pat vitaminų.

Kitas gamtinių antibiotikų privalumas – jiems ne taip greitai vystosi organizmo atsparumas, palyginti su sintetiniais antbiotikais.

Fitoncidai ir flavonoidai – šios augaluose esančios medžiagos aktyviausiai kovoja su bakterijomis. Fitoncidais vadinami lakūs junginiai, kuriuos išskiria kvepiantys augalai. Flavonoidai – tai augalų pigmentai, kurie nudažo augalų lapus, žiedus, vaisius geltona ar oranžine spalva.

Related posts