I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <718 / 829> JODO DEFICITAS # 2022 – 03 – 07

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

718 / 829

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 03 – 07

Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS

JODO DEFICITAS

Vaikams nuo7 iki 10 metų per parą reikia gauti apie 100 – 120 mikrogramų jodo. Paaugliams ir suaugusiesiems šio svarbaus mikroelemento reikia šiek tiek daugiau nei 150 – 200 mikrogramų. Nustatyta, kad apie 83 proc. reikalingų jodo kiekio žmogus gauna su maistu, apie 14 proc. – su valgomąja druska ir apie 3 proc. – su geriamuoju vandeniu. Vaikai, gaunantys nepakankamai jodo, blogiau auga, silpniau mokosi.

Natūralaus jodo daugiausia yra jūros produktuose (sūrų vandenų žuvyse, moliuskuose, vėžiagyviuose, žuvų taukuose), daržovėse (česnakuose, svogūnuose, prieskoninėse lapinėse daržovėse), mėsoje, pieno produktuose.

Daug jodo yra menkėse, plekšnėse, krevetėse, žuvų taukuose ir jūrų kopūstuose. O miltiniuose, pieno, mėsos ir paukštienos patiekaluose jodo kiekis priklauso nuo trąšų, dirvožemio, kuriame augo grūdinės kultūros, ir pašaro, kuriuo mito auginti galvijai ar paukščiai.

Nustatyta, kad lietuviai vidutiniškai per parą suvartoja 8 g druskos. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja druskos per parą suvartoti 5 g. Paprastą valgomąją druską pakeitus druska, kurioje vidutiniškai būtų 20 – 40 mg jodo viename kilograme druskos, šio mikroelemento trūkumo rizika gerokai sumažėtų.

Related posts