I. KŪRYBA # KITŲ AUTORIŲ P. <57>„STRĖLĖ“ FANTASTINĖ APYSAKA „GNIUŽDYMAS“ II DALIS PIRMIEJI ŽINGSNIAI # 2022 – 04 – 09

I. KŪRYBA

KITŲ AUTORIŲ

57

FANTASTINĖ APYSAKA

„STRĖLĖ“,  WWW.DIRST.LT                                      

2022 – 04 – 09

 „GNIUŽDYMAS“ II DALIS

PIRMIEJI ŽINGSNIAI

Ala M., neseniai baigusi medicinos mokyklą, dirbo medicinos sesele vieno provincijos miestelio vienintelėje ligoninėje. Jai tebuvo dvidešimt vieneri.

Prieš trejus metus Ala mėgino stoti į medicinos universitetą, tačiau jai pritrūko balų.

Ala visada norėjo ir stengėsi mokytis. Tačiau turėjo įtakos tai, kad ji neturėjo sąlygų, tinkamų visiškam pasišventimui kažkokiai veiklai.

Esmė ta, jog Ala buvo visiška našlaitė ir augo vaikų namuose.

Jai tebuvo šešeri metukai, kai žuvo josios tėvelis. Pašėlusieji devyniasdešimtieji žiauriai išplėšė iš Alos net užuominą į bent kiek laimingą vaikystę.

Jos tėvelis dirbo kažkokioje privačioje saugos tarnyboje ir vieną dieną buvo pakirstas pašėlusios kulkos.

Alos mamytė tada sirgo vėžiu. Tais laikais paprastų žmogelių niekas negydė ir ji mirė, praėjus vos mėnesiui po sutuoktinio, Alos tėvelio, žūties.

Ala negalėjo pamiršti kaip tais pašėlusiais 1992 metais, iš karto po mamytės laidotuvių, pas ją atėjo trys moteriškės iš globos tarnybos.

Alos močiutė, pas kuria tuomet gyveno visiška našlaite tapusi mergaitė, nenorėjo atiduoti anūkėlės į vaikų namus. Tačiau kartu atėjęs įgaliotinis šiurkščiai užlaužė senutei rankas, o „rūpestingosios“ tetos iš „globos“ ėmė tempti mergaitę į automobilį. Tempė su tokia jėga, kad Ala pamanė, kad plyš jos rankyčių raumenys.

Sena močiutė, netekusi sūnaus, marčios, o dabar ir mylimosios anūkėlės, greitai išejo į kitą pasaulį. Į tą, kuriame daugiau niekas nieko iš jos nebeatims.

Ala augo vaikų namuose. Kiek tik galėjo, stengėsi gerai mokytis.

Prabėgo 15 metų.

Ir štai Ala dirba medicinos seselė. Gyvena nedideliame nuomojamame bute.

Noras mokytis toliau ir tapti gydytoja neapleisdavo merginos. Juolab, kad turint darbo stažą bei praktinės patirties, įstoti į universitetą turėtų būti lengviau.

Vieną kartą į jos prižiūrimą palatą paguldė ligonę. Po ką tik atliktos apendicito operacijos.

Pacientė net keletą dienų labai prastai jautėsi. Vis kartodavo: „klimatas ne tas“.

Ala tada nesureikšmino šių žodžių. Slaugydamą Jeleną greit su ja susidraugavo.

Paaiškėjo, kad naujoji Alos bičiulė šiame miesteliukštyje negyveno. Ji buvo paguldyta į ligoninę iš pravažiuojančio traukinio, kur jai ir prasidėjo pilvo skausmai.

(B. d.)

Related posts