I. PRAKTINĖS ŽINIOS # ROMUALDO ČERNECKIO P. <1070> DIRST: KAIP IŠSIKEPTI VELYKŲ PYRAGĄ # 2022-04-16

I. PRAKTINĖS ŽINIOS

ROMUALDO ČERNECKIO

1070

DIRST: KAIP IŠSIKEPTI VELYKŲ PYRAGĄ

2022-04-16

ŠALTINIS:

2022 METŲ KALENDORIUS

MIELINIS VELYKŲ PYRAGAS

Reikės: 500 g miltų, 10 kiaušinių trynių, 100 g sviesto, 100 ml cukraus, stiklinės pieno, 250 g razinų, 60 g šviežių mielių, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, citrinos, 250 g miltinio cukraus glajui, 5 valgomųjų šaukštų smulkintų apelsinų cukatų glajui.

Gaminimas: razinas užpilkite šaltu vandeniu ir palikite pamirkti. Dubenyje sumaišykite miltus, trynius, cukrų ir druską. Supilkite šiltą pieną, įdėkite mielių ir viską minkykite 15 minučių. Sudėkite razinas ir supilkite šiltą (bet ne karštą) tirpintą sviestą ir dar 15 min. paminkykite. Tešlą maždaug valandai padėkite šiltai – kol 2-3 kartus padidės. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tešlą. Tradicinis mielinis Velykų pyragas yra aukštas apvalus, bet jei tokios formos neturite, rinkitės pagal galimybes. Tačiau skarda būtinai turi būti didesnė, nes kepdamas pyragas gerokai pakils.

Kiškite pyragą į 175 laipsnių orkaitę ir kepkite 50 – 60 minučių. Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar pyragas iškepęs: jei iš pyrago ištrauktas pagaliukas sausas – pyragas iškepęs.

Kol pyragas vėsta, pasiruoškite glajų. Prikaistuvyje pašildykite citrinų sultis (neužvirkite), suberkite dalį smulkintų cukatų ir maišydami suberkite miltinį cukrų. Pamaišykite, kol glajus ims tirštėti. Glajumi apipilkite pyragą, vršų papuoškite cukatų gabalukais. Pyragas gana greitai džiūsta, tad jį patariama laikyti uždengtą.

Related posts