I. KŪRYBA # KITŲ AUTORIŲ P. <94> „STRĖLĖ“ FANTASTINĖ APYSAKA „PASKUTINIS SUSITIKIMAS“ I DALIS ELZOS MOKYTOJA # 2022-05-30

I. KŪRYBA

KITŲ AUTORIŲ

94

FANTASTINĖ APYSAKA

„STRĖLĖ“,  WWW.DIRST.LT                                      

2022-05-30

PASKUTINIS SUSITIKIMAS  I

ELZOS MOKYTOJA

Elzai atrodo, jog visa tai buvo vakar…

Ėjo 2012-ieji metai. Devintokė Elza Stroganova įsimylėjo kūno kultūros pamokas. Tiksliau – mokytoją. Tai buvo jauna, graži mergina Irina Aleksandrovna Gromova.

Netruko, jau ir 2013-ieji. Būdama dešimtokė Elza sugebėjo susidraugauti su ta mokytoja. Jos dažnai susitikdavo už mokyklos ribų, vaikščiodavo parke ir kalbėdavosi įvairiausiomis temomis.

Elza dalinosi su Irina savo mintimis apie tai, jog, jos manymu, mus supantis pasaulis ritasi į kažkokią duobę, nelyginant į aklavietę. Apie tai, kad viskas vystosi kažkaip „ne taip“.

Mokinė kalbėjo savo vyresniajai draugei, kad ji netiki pasakomis, kuriose senovės laikai vaizduojami kaip tironija bei tamsos karalystė. Ir kad tik bukieji gali patikėti tuo, jog žmonės kilo iš beždžionių.

Tačiau daugelis tiki! Ką tai reiškia? Aplinkinis pasaulis bukėja?

„Tau viso labo penkiolika, o samprotauji kaip suaugusioji,“ – dažnai pabrėždavo Irina.

Elza tuomet kiek sutrikdavo –  nejaugi būdama jau penkiolikos metų ji turi būti panaši į mažvaikį?

Mokykloje būta gandų, esą kūno kultūros mokytoja Irina Aleksandrovna tarnavusi ar tai slaptojoje tarnyboje, ar tai žvalgyboje. Buvo net ir tokių kalbų, jog Irina kažkur apsišvietė, sužlugdė kažkokią užduotį ir todėl tapo civile.

Vieną kartą, vaikštinėdama su savo vyresniąja drauge parko alėjomis, Elza tiesiai paklausė jos: „Irina Aleksandrovna, o ar tiesa, kad, kaip visi kalba, na, kad jūs esate iš paslapčių pasaulio?“

Irina mėgino nukreipti pokalbio temą kitur, bet dešimtokė buvo užsispyrusi ir vis klausinėjo: „O ar tiesa, kad jūs iš spec. tarnybos? Iš kokios būtent?

Jauna mokytoja pratarė: „Elza, ateis laikas ir tu viską sužinosi. Už pusantro mėnesio mums teks išsiskirti, tačiau niekam apie tai neprasitark, o į tavo klausimą atsakysiu tik tiek, kad dirbau Kanadoje. Manęs vos nenužudė, tačiau evakuacija buvo sėkminga,todėl aš esu čia“.

(B. d.)

Related posts