I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <1350> DIRST: KODĖL SAUSĖJA AKYS # 2022-06-01

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1350

DIRST: KODĖL SAUSĖJA AKYS

2022 – 06-01

ŠALTINIS:

2022 METŲ KALENDORIUS

Mūsų akis drėkina ir nuo išorės poveikio saugo ašarų plėvelė. Kai ji suplonėja, žmogaus akys drėkinamos nepakankamai, atsiranda sausų akių požymių – jos parausta, greitai pavargsta, tampa jautrios šviesai, ašaroja, jas peršti. Žmogus skundžiasi, kad jaučiasi tarsi į akis būtų pripilta smėlio.

Akių sausėjimo priežastys gali būti dvi: nepakankama ašarų gamyba arba suintensyvėjęs jų garavimas.

Padidėjusį ašarų garavimą dažniausiai lemia aplinkos veiksniai, kai ašarų plėvelė nespėja atsinaujinti. Tai atsitinka dėl kondicionuojamo ar itin sauso patalpų oro, važiuojant automobiliu ar skrendant lėktuvu. Turi įtakos karštas oras, vėjas, dulkės, dūmai. Akys sausėja ir nuo įtempto žiūrėjimo, ypač į kompiuterio ar televizoriaus ekraną, – šiuo atveju ašarų plėvelė išgaruoja dėl nepakankamo mirksėjimo.

Pajutus sausėjančių akių požymius – nuovargį, paraudimą, niežėjimą, perštėjimą, jautrumą šviesai, reikėtų naudoti dirbtines ašaras. Daugiausiai šis nepatogumas yra nulemtas aplinkos, ir kol žmogus yra akims nepalankioje vietoje (pavyzdžiui, kabinete dega dienos šviesos lempos, o jis dirba kompiuteriu), dirbtines ašaras reikėtų lašinti nuolat. Pastoviai jas lašinti turėtų ir vyresnio amžiaus žmonės.

Related posts