I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P.<1876> DIRST: KALIS # 2022-08-29

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1876

DIRST: KALIS

2022-08-29

ŠALTINIS:

2022 METŲ KALENDORIUS

KAI TRŪKSTA KALIO I

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Jis būtinas visų organizmo ląstelių gyvybei ir pagrindinėms funkcijoms užtikrinti: organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti, normaliai nervų sistemos ir širdies raumenų veiklai. Žmogaus organizme yra apie 140 g gryno kalio (moterų organizme – apie 100 g).

Kalis yra svarbus kraujospūdžio reguliavimo procesams organizme, kartu su natriu būtinas vandens kiekiui ląstelėse palaikyti. Kalis reikalingas valingiems skeleto raumenų sutraukimams ir nevalingiems širdies raumens ir virškinimo trakto raumenų susitraukimams.

Kalis reguliuoja nervinio impulso perdavimą, energijos gamybai iš baltymų, riebalų ir angliavandenių medžiagų apykaitos metu. Kalis slopina laisvųjų radikalų neigiamą poveikį ląstelėms, mažina trombų susidarymą arterijose.

Kalio apykaita ir pusiausvyra. Inkstai yra pagrindinis kalio pusiausvyrą palaikantis organas. Jie išskiria 80 proc. kalio pertekliaus. Todėl net ir nežymiai sutrikus kalio išskyrimui pro inkstus, greitai sutrinka kalio pusiausvyra.

Minimalus kalio poreikis per dieną yra 1,6-2,0 g. Su maistu gaunamas kalio kiekis labai priklauso nuo mitybos bei amžiaus. 15-20 metų žmonės jo suvartoja per 3,4 g, miestiečiai ir pagyvenę žmonės – 2,5 g ir mažiau.

(B. d.)

Related posts