I. DATA # ROMUALDO ČERNECKIO P.<1945> DIRST: VYTAUTO DIDŽIOJO KARŪNAVIMO IR PADĖKOS UŽ LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS IR LAISVĖS APGYNIMĄ DIENA # 2022-09-08

I. DATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1945

DIRST: VYTAUTO DIDŽIOJO KARŪNAVIMO IR PADĖKOS UŽ LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS IR LAISVĖS APGYNIMĄ DIENA

2022-09-08

Šaltinis: INTERNETO ERDVĖ 

Minima: 2022.09.08

1430 m. rugsėjo 8 dieną buvo planuota Vytauto Didžiojo karūnacija, tačiau ji neįvyko.

Tais laikais Jogaila buvo Lenkijos karalius, nuo kurio priklausė ir Lietuva. Savo pusbrolį Vytautą Jogaila buvo paskyręs savo vietininku Lietuvoje. Vytautas po truputį tapo savarankišku Lietuvos vadovu ir sumanė karūnuotis Lietuvos karaliumi.

1429 metais Lucke (dabar Ukraina), Liubarto pilyje, Europos Valdovų suvažiavime buvo numatytas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto karūnavimas. Jogaila tam pritarė, tačiau lenkų senatas tokį pasiūlymą atmetė. Lenkai įkalbinėjo Vytautą atsisakyti šio sumanymo, baimindamiesi, kad po Vytauto mirties Lietuvos karaliumi išrinktas asmuo nebus pavaldus Lenkijai. Jie Vytautui net buvo pasiūlę tapti Lenkijos karaliumi vietoj Jogailos, tačiau Vytautas atsisakė. 1430 m. rugsėjo 8 d. buvo paskirta Vytauto karūnavimo data. Imperatorius Zigmantas per pasiuntinius siuntė Vytautui karūną su dokumentais, tačiau lenkai juos suėmė. Buvo numatyti kita karūnacijos data, tačiau spalio 27 d. Vytautas mirė. Tuomet Vytautui buvo jau 80 metų. Manoma, kad Vytautas mirė nuo sutrenkimo, kai nukrito nuo arklio. Kita versija, kad nuo supūliavusios voties.

Ši diena dar vadinama ir Padėkos diena, nes po Vytauto mirties lietuviai išsirinko savo valdovą, kuris nepriklausė nuo Lenkijos, taigi Vytautas tarsi iškovojo Lietuvai nepriklausomybę nuo Lenkijos.

Related posts