I. PRAKTINĖS ŽINIOS
ROMUALDO ČERNECKIO
2246
DIRST: KAIP PATIKRINTI MEDAUS KOKYBĘ
PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS
2022-10-20
Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS
Bitininkai vartotojams stengiasi pateikti kokybiškus produktus, nes nori, kad jie vėl apsilankytų. Suabejojus medaus kokybe, įtarus esant priemaišų, kokybę galima patikrinti namuose.
Gerą medų ištirpinus vandenyje, tirpalas bus drumstas, bet be nuosėdų, jei falsifikuotas – iškris nuosėdos.
Jei įmaišyta krakmolo, įlašinus keletą lašų jodo tirpalas nusidažys mėlynai.
Kreidos priemaišos nustatomos įpylus bet kokios rūgšties, patogiausia acto – nuosėdos ima putoti.
Cukraus priemaišos nustatomos tik laboratorijoje.
Kokybę praranda netinkamai laikomas medus.Geriausia laikymo temperatūra – 5-10⁰ C. Tokioje temperatūroje, sandariai uždarytoje taroje (medus iš aplinkos sugeria drėgmę), sausoje, vėdinamoje patalpoje produkto savybės nekinta ilgai. Laikant medų neigiamoje temperatūroje, vyksta jame esančių organinių rūgščių pokyčiai.
##
##