I. PRAKTINĖS ŽINIOS
ROMUALDO ČERNECKIO
2307
DIRST: VANILĖ
PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS
2022-10-28
Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS
Vanilė laikoma vienu vertingiausių prieskonių pasaulyje. Kad vanilė kvepėtų, augalui tenka ne vienas išbandymas. Iš pradžių augalo ankštys kurį laiką laikomos karštame vandenyje, po to savaitėms suvyniojamos į vilnonius audinius. Po to apie mėnesį džiovinamos saulėje.
Vanilės gaminiai:
Vanilinis cukrus. Gaunamas, kai paprastame cukruje 2-3 savaites hermetiškai palaikomos perpjautos vanilės augalo anštys arba pupelės, kurios vėliau išimamos ir lygiai taip naudojamos dar kelis kartus.
Vanilinas. Organinis cheminis junginys, kuris yra pagrindinė vanilės aromatinė medžiaga. Gali būti natūralus arba dirbtinis.
Vanilė. Tai iš vanilės augalo ankščių gaminamas prieskonis. Čia jau gurmanams. Vanilės kvapą lemia keli šimtai aromatinių medžiagų, o vanilinas – tik vienas jų.
Vanilės estraktas. Aštraus skonio skystis, gaunamas vanilės ankštis užpylus 35 proc. stiprumo alkoholio tirpalu (gali būti pridedama ir cukraus sirupo).
Vanilės aromatu vadinamoje pramoninėje medžiagoje visiškai nėra tikros vanilės.
##
##