I. PRAKTINĖS ŽINIOS # R.Č./DIRST.LT P.<6312> DARBAI DARŽE IR SODE – SAUSIS (2022-01-08 KARTOTINIS) # 2023-01-28

I. PRAKTINĖS ŽINIOS

ROMUALDO ČERNECKIO

 

6312

DARBAI DARŽE IR SODE – SAUSIS 

(2022-01-08 KARTOTINIS)

  

Temą paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS

Šaltinis: interneto erdvė (Augalų pasaulis)

2023 – 01- 28 

 DARŽE 

# Sausį pats laikas apsigalvoti, kokias daržoves auginsite, kokių turite, o kokių trūksta bei pradėti pirktis sėklytes. Beje, svogūnų galvutes tikrai anksti pirkti, jas geriausia įsigyti pavasarį – balandį, gegužę, o geriausiai netgi prieš sėją.

# Vertėtų žinoti, beje, kad iš senesnių, nepraradusių daigumo sėklų išauga sveikesni daigai, nes per 3-4 metus žūva jų paviršiuje buvęs ligos užkratas.

# Jei norite sulaukti ankstyvo rabarbarų derliaus, galima jį paankstinti, sausį juos pridengę.

# Sausį pats laikas pasirūpinti dėžutėmis daigams auginti – sutvarkyti ar sutaisyti turimas, kad anksti pavasarį ar vasario pabaigoje galėtute jas tuoj pat panaudoti.

# Jei daržoves auginate šildomuose šiltnamiuose, sausį ne tik planuokite, bet ir jau pradėkite paprikų, pomidorų, agurkų sėją į dėžutes, kurios papildomai paprastai apšviečiamos lempomis. Geriausiai tam tinka liuminiscentinės, kurių apšvietimas pagal poveikį artimesnis saulės apšvietimui.

# Nepamirškite derliaus rūsiuose, kurį nuolatos vertėtų perrinkti ir be jokio gailesčio išmesti gendantįjį.

# Jei rūsiuose labai drėgna, daržovės laikosi trumpai, greitai genda, todėl vertėtų išdėlioti indus su gesintomis kalkėmis.

# Daugumai daržovių geriausiai tinka 0 – 2 laipsniai temperatūros ir 80 – 90 proc. oro drėgnumas. Sausus ir šiltus rūsius vėdinkite ir drėkinkite.

# Prieš didelius šalčius pasirūpinkite, kad rūsyje ar saugykloje temperatūra nenukristų žemiau 0 laipsnių, beje,vertėtų apšiltinti ir langus, ir duris.

# Sausis pats geriausias laikas numatyti, kur ir ką sėsite ar sodinsite, kokių sėklų trūksta, o kokių turite per daug, gal net pasimainysite ar pasiūlysite draugams. Netgi nusipieštas planas nepamaišytų: juk gerai suplanavę savo daržą, pavasarį daržoves pasodinsite tinkamose vietose ir visos tilps.

# Žiemos mėnesiais kaupdami organines trąšas nepamirškite kiaušinių, svogūnų, lukštų, arbatos ar kavos tirščių ir, žinoma, medžio pelenų – tai gana universali trąša augalams.

# Žiemos mėnesiais daržą galima perkelti ant palangės. Puikiai užaugs, pavyzdžiui, sėjamoji pipirinė, lapiniai ridikėliai, salotinė sultenė ir kt.

SODE

# Žiemos mėnesiais pagrindinis darbas – tai turimo inventoriaus tvarkymas bei trūkstamo įsigijimas.

# Jei pasnigo nedaug, nuo takelių ir tuščių plotų (bet ne nuo vejos) nuvalytu sniegu apžerkite vaismedžių, ypač žemaūgių, pomedžius.

# Jei pasnigo gausiau, purų sniegą prie medžių kamienų nuvalykite ir gerai suminkite, kad po juo pelės negraužtų žievės.

# Jei gausu sniego, jį reikėtų nuo augalų nuvalyti, kad šis neišlankstytų ir neišlaužytų dekoratyvinių sumedėjusių augalų šakų.

# Nuo vaismedžių nuimkite kabančius mumifikuotus vaisius, jei to nepadarėte ankščiau, kadangi juose miega ligų sukėlėjai, senus lapus ir viską reikėtų sudeginti.

# Nepamirškite derliaus rūsiuose, jį nuolatos vertėtų perinkti ir be jokio gailesčio išmesti pradėjusįjį gesti.

# Prieš didesnius šalčius patikrinkite paimtus skiepūglius rūsyje, jei smėlis, kuriuo susluoksniuota, sausas, vertėtų šiek tiek palaistyti.

# Nuolat prižiūrėkite, ar vėjas nenuplėšė aprišalų, taip pat, ar medelių negraužia kiškiai bei graužikai, galima vietomis padėti ir atbaidančių priemonių ar užnuodyto masalo.

# Paukščiai naudingi sodui, tad ypač paspaudus šaltukui vertėtų padėti sparnuočiams peržiemoti įrengiant vieną ar kelias lesyklėles ir, žinoma, nepamiršti padėti į jas lesalo. Šiltuoju metu paukščiai atsidėkos ne tik giesmėmis, bet ir rinkdami įvairius kenkėjus ar vabzdžius sode bei darže.

# Jei nešalta (iki 5 laipsnių šalčio) galima retinti obelis ir kriaušes, kurių vainikai labai tankūs. Visas žaizdas būtina užtepti sodo tepalu arba medžio anglies derva.

Related posts