I. KITOS ŠALIES AKTUALIJOS # D.: APIE KAMPANIJĄ PRIEŠ SEKSUALINĮ SMURTĄ # RED.P.<7012> 2023-04-08

I. KITOS ŠALIES AKTUALIJOS

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

7012 

D.: APIE KAMPANIJĄ PRIEŠ SEKSUALINĮ SMURTĄ

Informacijos šaltinis: 

Portale paskelbta: 2023-04-08

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

Kampanija „Balandis – mėnuo prieš seksualinį smurtą“

2023-04-07

Socialinė kampanija „Balandis – mėnuo prieš seksualinį smurtą“ nuo 2000 m. kasmet vykstanti JAV, šiemet pirmą kartą vyksta Lietuvoje. Kampanija “Ne(si)teisink” siekiama atkreipti dėmesį į pagrindinius stereotipus, su kuriais susiduria nuo seksualinio smurto nukentėję asmenys ir didinti pagalbos kreipimųsi skaičių.

Europos Sąjungoje vykdyto tyrimo duomenims (FRA, 2014m) 1 iš 10 moterų nuo 15 m. amžiaus yra patyrusios kokią nors seksualinio smurto formą, 1 iš 20 tokio pat amžiaus moterų yra patyrusios išprievartavimą.

2021 metais Lietuvoje registruoti 291 nusikaltimai ir baudžiamieji nusižengimai žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui. Toks duomenų neatitikimas rodo, kad Lietuvoje seksualinės prievartos tema nėra atpažįstama, o į institucijas besikreipiančių yra gerokai mažiau nei realiai nuo tokio smurto nukentėjusiųjų.

Lietuvoje seksualinis smurtas tarp sutuoktinių vis dar nėra atpažįstamas kaip viena iš smurto formų. 2019 m. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos tyrimo duomenimis, 41% apklaustųjų visiškai arba iš dalies sutinka su teiginiu, kad mylėtis su vyru yra žmonos pareiga.

2021 m. gimnazijose ir progimnazijose vykdyta apklausa „Lyčių stereotipai mokyklose“ parodė, kad 20 proc. merginų ir 39 proc. vaikinų mano, jog „kartais merginos pačios išprovokuoja priekabiavimą savo išvaizda ir (arba) elgesiu“. 3 proc. merginų ir 10 proc. vaikinų sutinka, kad „kai mergina sako „ne“ lytiniams santykiams, tai gali reikšti „galbūt“ arba „taip“. Kitaip tariant, 1 iš 10 vaikinų nesustotų iš merginos išgirdęs “ne”.

2021 metais vykdyto tyrimo duomenimis (FRA, 2021m.) 33% prieš moteris ir 19% prieš vyrus patirto seksualinio smurto atvejų įvykdė draugas ar pažįstamas, 18% moterų ir 14% vyrų jį patyrė iš šeimos nario ar giminaičio. Tai reiškia, kad 51% moterų ir 33% vyrų seksualinį smurtą patyrė iš žmonių, kuriuos pažinojo. Tačiau Lietuvoje nuo seksualinių nusikaltimų artimoje aplinkoje registruotas tik 31 atvejis, kai tuo tarpu visų registruotų nusikaltimų artimoje aplinkoje skaičius – 5801.

Nesant mokslu grįsto sistemingo lytiškumo ugdymo, žmonės vis dar neatpažįsta seksualinio smurto. Visuomenėje gaji prievartos kultūra palaikoma aukų kaltinimo, melagingų seksualinių nusikaltimų mitų. Dėl to su seksualiniu smurtu susiduriantys asmenys linkę nesikreipti pagalbos į teisėsaugą ir pateikiama statistika neatspindi tikrojo seksualinio smurto mąsto Lietuvoje.

Kampanijos renginių programa: balandžio mėnesį skirtingose Lietuvos savivaldybėse vyks įvairūs renginiai skirti seksualinio smurto prevencijai.

Kampanijos spalva: žalsvai mėlyna. Ši spalva naudojama pasaulyje kaip seksualinio smurto prevencijos spalva. Ji simbolizuoja pasitikėjimą ir gijimą.

Kampaniją įgyvendina: Dingusių žmonių šeimų paramos centras, kartu su VšĮ Ribologija ir prie kampanijos prisijungusiomis organizacijomis asociacija “Lygiai” bei Įvairovės ir edukacijos namai.

Kampaniją finansuoja: LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Daugiau informacijos apie kampaniją arba informacija norint prisijungti: Arūnė Bernatonytė, tel: 867052725, el.paštas: centras2@missing.lt

Daugiau informacijos apie seksualinį smurtą: www.ribologija.lt ir www.missing.lt

Žemiau pateikiamos žinutės socialiniams tinklams skirtos naudoti su kampanijos vizualais. Šias žinutes kviečiame viešinti savo socialiniuose tinkluose viso balandžio mėnesio metu taip prisidedant prie seksualinio smurto temos žinomumo ir prevencijos Lietuvoje.

##

##

Related posts