I. KITOS ŠALIES AKTUALIJOS # D.: APIE PASLAUGŲ KVITUS # RED.P.<7448> 2023-05-26

I. KITOS ŠALIES AKTUALIJOS

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

7448 

D.: APIE PASLAUGŲ KVITUS

Informacijos šaltinis: 

Portale paskelbta: 2023-05-26

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

VMI primena apie paslaugų kvitus: ką reikia žinoti?

023-05-26

Artėjant vasaros sezonui ir įsibėgėjant žemės ūkio ir miškininkystės darbams, Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) primena gyventojams, kaip teisingai įforminti paslaugas, teikiamas pagal Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų kvitus (paslaugų kvitai). Paslaugų kvitų darbo forma gali naudotis asmenys dirbantys tik trumpalaikius, sezoninius ir aukštos kvalifikacijos nereikalaujančius darbus. Pilną paslaugų, teikiamų pagal paslaugų kvitus, sąrašą galima pasitikrinti čia.

„Naudojant žemės ūkio bei miškininkystės paslaugų kvitus, gyventojai supaprastinta tvarka gali teikti sezonines, trumpalaikes ir aukštos kvalifikacijos nereikalaujančias paslaugas. Tačiau, pernai, atliekant prevencinius ir kontrolės veiksmus pastebėjome, kad ne visada jais naudojamasi tinkamai“, – teigia Vilniaus AVMI viršininkė Virginija Ginevičienė.

Dažniausios klaidos

2022 m. atliktų VMI patikrinimų metu pastebėta, kad pildant paslaugų kvitus įrašomi ne visi reikalingi duomenys arba nėra išduodamas antrasis šio kvito egzempliorius paslaugų teikėjui. Taip pat susidurta ir su atvejais, kai paslaugų kvitai neužpildomi laiku, prieš pradedant teikti paslaugas arba nėra išrašomi visai.

Kiti, pasitaikę pavieniai atvejai – prisidengiant paslaugų kvitu dirbamas ir kvalifikuotas darbas bei teikiamos ilgalaikės paslaugos, nors pagal tokį dokumentą galima atlikti tik vienkartinius, trumpalaikius darbus, kuriems nėra reikalingi specialūs įgūdžiai ar kvalifikacija, pavyzdžiui, rankomis atliekami miško sodmenų sodinimo, akmenų rinkimo nuo laukų ir panašūs darbai.

Ką privalu užtikrinti dirbant su paslaugų kvitais

Gyventojai gali teikti žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas, kurios yra laikinos, vienkartinės ir kurioms teikti nereikalingi specialūs įgūdžiai, kvalifikacija, leidimai, pažymėjimai, mokymai ar kursai.

Vienas paslaugas teikiantis asmuo turi teisę teikti paslaugas vienam gavėjui ne ilgiau kaip 60 dienų. Jeigu paslaugos teikiamos keliems paslaugų gavėjams – ne ilgiau kaip 90 dienų per kalendorinius metus, sumuojant kiekvieną mėnesį teiktų paslaugų laiką dienomis, neatsižvelgiant į per dieną teiktų paslaugų valandų skaičių.

Asmuo paslaugą gali pradėti teikti tik tada, kai kvite įrašomi pirminiai duomenys ir išduodamas antrasis šio kvito egzempliorius, todėl prieš pradedant dirbti, paslaugų gavėjui būtina užpildyti visą reikiamą paslaugų kvito informaciją ir antrą kvito egzempliorių įteikti dirbsiančiam asmeniui.

Pagal paslaugų kvitus uždirbta atlygio suma, viršijanti 1 750 eurų per metus, yra apmokestinama 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu. Pajamų mokestį nuo viršijančios sumos gyventojas turi susimokėti pasibaigus kalendoriniams metams, iki kitų kalendorinių metų gegužės 1 d., pateikdamas metinę pajamų deklaraciją.

Paslaugų gavėjai už paslaugų teikėjus turi apskaičiuoti ir mokėti privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmokas. Daugiau informacijos apie PSD įmokų apskaičiavimą ir sumokėjimą galima rasti „Sodros“ interneto svetainėje.

VMI atkreipia dėmesį, kad nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. paslaugų kvitų knygeles galima įsigyti Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centre (ŽŪIKVC). Detalesnę informaciją apie paslaugų kvitų knygelių įsigijimą galima rasti ŽŪIKVC interneto svetainėje.

Primename, kad apie pastebėtus mokestinius pažeidimus gyventojai gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882 (+370 5 260 5060), taip pat užpildę elektroninę anketą svetainėje https://www.vmi.lt/evmi/stop-seseliui.

##

## 

Related posts